Menu Zavřít

Jak posvačit Kadlece

12. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Na pošťákovi a úřednici z podatelny si nikdo nic nevezme

Tak se nám ty exekuce, od nichž si stát sliboval solidní posílení pozice věřitelů proti drzým dlužníkům, trochu vymkly z rukou. Likvidační zásah soudu vůči státní firmě Čepro odhaluje hned dvě úskalí české legislativy. Jednak je to pozitivistický přístup soudců k právu a z toho vyplývající rizika pro právní jistoty občanů a firem. Druhým problémem je zřejmě neexistence sankcí za šikanózní a neoprávněné žaloby. Tato kombinace vytváří podmínky pro velmi nebezpečnou činnost v podobě legálního vydírání a zcizování majetku ve státním i soukromém vlastnictví.
Lze těžko věřit, že by si Čepro přisvojilo pohonné hmoty za dvě miliardy korun a vůbec nijak se to neprojevilo v hospodaření firmy. Je možné, že státní společnost neměla v pořádku evidenci skladovaných zásob. Co je v privátním byznysu běžné, je ve státním sektoru neobvyklý výdobytek. Ale to nijak neopravňuje obchodní partnery k vyžadování neoprávněných plateb. Soud se tím, zda byl opravdu zcizen majetek firmy Venturon Investment, vůbec nezabýval, protože se žalovaní nedostavili k soudu. Kupodivu ho nezarazilo, že státní organizace, které jde o dvě a půl miliardy korun, se k jednání vůbec nedostaví, a vynesl rozsudek. Ten samozřejmě odpovídá zákonu a těžko s ním polemizovat. Jenže stejně těžké je ho pochopit. Nejde o dvanáct padesát a peníze se vyplácejí na základě důkazů pocházejících od osob stíhaných pro vážnou majetkovou trestnou činnost. Vzniklou škodu bezpochyby nějaký pošťák či pracovnice podatelny, u nichž se prý příslušné obsílky ztratily, nezaplatí.
Z analýzy kauzy vyplývá, že je vlastně s podivem, že podobných případů nejsou desítky. Vždyť je to tak snadné. Založím eseróčko, vykážu v účetnictví neexistující pohledávku, prodám ji zahraniční společnosti a ta ji uplatní u soudu. V případě, že se ukáže, že pohledávka je neoprávněná, nehrozí žádná sankce a platím jenom advokáta a soudní poplatky. Když se podaří, třeba i korupcí či machinacemi, ovlivnit žalovanou společnost, což může být v případě státní firmy dosti snadné, sklidím nebývalou úrodu, a to zcela legálně. Exekutor má potom na solidním státním majetku snadnou práci. Žel proti této hře neexistuje účinná obrana. Advokát Tomáš Sokol má pravdu, když říká, že policie může honit zloděje, ale soudem uznaný dlužník musí platit. A potom už zbývá jenom kroutit hlavou, jak zkušený zpravodajce Tomáš Kadlec může v čele Čepro takto lacině nalétnout. Snad že by proti němu hráli jiní zkušení zpravodajci?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).