Doby, kdy byla služební cesta do Bratislavy za trest, jsou pryč. Pokud to tedy není služební cesta třeba na týden. Ocitnete-li se ve slovenském hlavním městě jen na pár dní, můžete si ho gastronomicky docela užít.
Nevýhodou jsou poměrně vysoké ceny, které ty pražské výrazně předčí. Výhodou je naopak to, že všechny podniky, o kterých bude řeč, s výjimkou jednoho jediného, se nacházejí asi na třech ulicích v samotném centru, takže ušetříte za taxíky a ujdete maximálně jeden a půl kilometru.
Ať už máte chuť na výběrovou kávu, špičkové drinky, řemeslné pivo, fish & chips, nebo japonský ramen, Bratislava vás ochotně obslouží. Zato když si budete chtít dát dobré halušky, bude to složitější, než byste čekali. Ty holt nejsou dostatečně světové. V Blavě totiž frčí hlavně Asie. Ale to nejlepší z Bratislavy je přece jen lokální. Prozradíme vám, kam na bratislavské rožky. Netušili to ani místní, takže na tenhle objev jsme obzvlášť hrdí.
Raňajky na úrovni
Dobrá snídaně s výbornou kávou dokáže vylepšit pracovní den i zpříjemnit víkend. Míst, která takové podmínky dokážou splnit, je v Bratislavě relativně dost a jsou otevřená i v neděli.
Máte-li čas a chuť vykročit z centra, je tu pro vás Žufaňa Bistro (Dulovo námestie 4). Cesta sem se vyplatí, pokud si chcete vychutnat snídani v klidu a pohodě, netoužíte po supermoderním unifikovaném prostředí moderních kaváren, ale po snídani jako od babičky, včetně celoroční vánočky. Žufaňa je opravdu úkaz.
V nabídce najdete zdravé kaše, od kterých si můžete poručit jednu nebo dvě naběračky alias žufaně, čímž se vysvětluje název kavárny. Zdravé v tomto případě neznamená nedobré ani nudné, ale pro nedůvěřivce s chutí na sladké tu mají i de luxe krupicovou kaši se smetanou nebo mandlové vdolečky se sezonním ovocem. Nechybějí vajíčka, vídeňské párky nebo to vše dohromady v „kombu pre hladošov“. Vyhlášené jsou místní pomazánky, ale nás nejvíce zaujal „vianočkovýtrojboj“. Dobrou nadýchanou vánočku tu servírují s domácí marmeládou, čokoládovooříškovou pomazánkou ä la Nutella a slovenským medem. K tomu hrneček kakaa a omládnete nejméně o dvacet let. Připravují tu kávu z anglické pražírny Has Bean Coffee, takže absolutní spokojenost je zaručena.
V centru města je víkendovou snídaňovou jistotou Fach Bratislava (Ventúrska 10). Ve všední dny se tu nasnídáte také, ale opulentní brunch tu mají jen v sobotu a v neděli. Zajímavý koncept, který na staroměstské tepně propojuje juice shop, kavárnu s pekárnou, restauraci a bar, se vyznačuje dokonalým designem i nabídkou. Restaurace je momentálně uzavřená a připravuje se na brzké obnovení provozu.
Vřele ale doporučujeme začít den zastudena lisovanou ovocnou nebo zeleninovou šťávou, čerstvě upečeným kváskovým chlebem nebo kardamomovou bulkou podle receptu švédské pekařky a bezchybně připravenou výběrovou kávou. Ve víkendové nabídce nechybějí pošírovaná vejce se slaninou na kváskovém chlebu s béarnskou omáčkou nebo třeba sladký mrkvový chlebíček s pečenou hruškou. Najíte se tu i během dne, kdy platí stručné, leč dobře promyšlené moderní zdravé menu.
Tradiční, nebo moderní oběd
Překvapivě nejsložitější je najít v Bratislavě nějakou restauraci, která podává slovenská jídla a není jen pastí na turisty. Hledali jsme něco ve stylu Lokálu, nic honosného, bez obsluhy v pseudokrojích, „jen“ dobré jídlo z kvalitních surovin za rozumné peníze.
Na základě doporučení místních gastronomických odborníků jsme vsadili na Zylinder (Hviezdoslavovo nám. 19). Restaurace nabízí rakousko-uherskou kuchyni v historizujícím, ale decentním interiéru. Obsluha je příjemná, umí si poradit jak s místními, tak s turisty. V nabídce najdete hezký výběr toho nejlepšího ze slovenské, rakouské i maďarské kuchyně, nechybějí brynzové halušky s extra křupavou slaninou ani strapačky se zelím. Pokud se budete chtít striktně držet slovenských jídel, dejte si i brynzový demikát - hustou polévku s výraznou chutí typického ovčího sýra, kousky brambor a slaniny. Není-li vaší další zastávkou Vídeň, můžete si tu dát skvělý tafelspitz i telecí řízek.
Bratislava ale na tradicích moc nelpí. Z nabídky místních restaurací se zdá, že místní jedí především sushi. Naštěstí se tu dají najít ostrůvky pozitivní deviace, které dávají možnost najíst se i těm, kdo nemají syrové ryby v oblibě. Jedním z nich je Urban House (Laurinská 14), pozoruhodná supermoderní fúze kavárny, bistra, baru a nočního klubu. Tady to žije celý den, od snídaně po poslední skleničku. V mimořádně zdařilém interiéru se můžete cítit uprostřed všeho dění, nebo se schovat v koutě a pročíst u kávy či drinku celé odpoledne. Můžete tu také snídat, obědvat i večeřet a cítit se u toho jako v Berlíně, Londýně či v Římě. Eklektické menu nabízí mezinárodní tutovky od avokádových toastů přes fish & chips, hummus nebo buffalo wings až po pizzu. Na tom, jak jídlo vypadá, tu záleží stejně jako na jeho chuti. Všechno je vzhledově dokonalé, jako by to bylo připravované pro focení do časopisu o jídle, ale hlavně to dobře chutná. Stejně pečlivě tu připravují výběrovou kávu i dobře promyšlené drinky. Ceny jsou také světové, ale přiměřené tomu, co jsme tu ochutnali.
Když je noc ještě mladá
Ani večer nemusíte vytáhnout paty z centra. Protože jíst po asijsku je zřejmě v Bratislavě povinnost, vyzkoušejte něco, na co je zatím Praha v této kvalitě krátká. Ramen Kazu (Panská 244/15) nabízí autentický japonský ramen, který připravuje šéfkuchař Kazu původem z japonského Sappora. Vedle velkých ramen polévek v mnoha tradičních i moderních provedeních, ze kterých se bohatě najedí dvě osoby, tu mají také menší misky s rýží a masem, například s geniálním bůčkem (mini kakuni don). Kombinujte tedy větší a menší jídla tak, abyste si nemuseli jít po večeři rovnou lehnout. I tady jsou ceny opravdu světové, ramen tu stojí skoro dvakrát tolik jako v populárním berlínském Cocolo Ramen, ale návštěva přesto stojí za to.
Sotva pár kroků je vzdálený Craft Beer Pub - Žil Verne (Panská 13), pro milovníky piva jednoznačná volba. Na čepu tu mají osm řemeslných piv ze slovenských i zahraničních malých pivovarů, některá vařená i pod vlastní značkou. Další piva lze ochutnat z láhví, které si můžete odvézt jako suvenýr. Nepochybně potěší víc než magnetka s Bratislavským hradem. Bývá tu rušno, sedět se dá i u stolků v podloubí a podnik má skvělou atmosféru.
Kdo dává před pivem přednost vysoké mixologii, najde ráj v Antique American Baru (Rybárska brána 2), hrozí ovšem riziko, že tu bude chtít zůstat navždy. Bar, jehož spolumajitelem je head barman Erik Lorincz z londýnského American Baru v hotelu Savoy, je ukázkou profesionality a dokonalého servisu. Za barem potkáte nejčastěji teprve osmadvacetiletého Filipa Navrátila, který by mohl přednášet nejen o umění míchaných nápojů, ale především o přístupu k hostům. Mají tu unikátní láhve, které neseženete nikde jinde na Slovensku ani u nás. Klasické stylové barové prostředí, hezká zahrádka do ulice a příjemná hudba. Co víc by vlastně člověk mohl chtít?
Něco na cestu
Snad jen suvenýr z Prahy, Paříže i Cannes a samozřejmě také z Bratislavy. A nejlepší suvenýry jsou k jídlu, to dá rozum. Dopátrat se pravých „bratislavských rožků“, které se plní mákem nebo ořechy, nebylo vůbec jednoduché. Dotazovaní nás posílali zpravidla do nějaké velkopekárny nebo rovnou do supermarketu. Tam ale to nejlepší najdete jen stěží. Ty pravé rožky jsme nakonec objevili v krásné prodejně s názvem Obchod v múzeu (Biela 6), ve kterém můžete koupit vedle sýrů, medů, vína a dalších pochutin i spoustu jiných vkusných výhradně slovenských věcí. Rožky tu mají v obou chuťových variantách, dají se koupit jednotlivě, ale i v pytlíku po pěti kusech. Kupte jich raději více, ať později nelitujete jako my.
Milá paní prodavačka říkala, že jejich pečení je pěkná „crcačka“, a že pokud bychom se o to přece chtěli pokoušet, máme je udělat ve formě většího závinu jako slovenské hospodyňky.
Berlín, Vídeň i Budapešť jsou skvělé výletní destinace, ale Bratislava není o nic horší. A navíc se tu bez problému domluvíte. Ať už pojedete za prací, nebo za zábavou, můžete si město užít se vším všudy.
Přečtěte si recenze na restaurace: