Menu Zavřít

Jak se práská okny

19. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Podpora softwaru open-source je obratným pokusem IBM o podkopání trhů Microsoftu

CIF24

IBM vybere ročně zhruba miliardu dolarů v licenčních poplatcích za svůj poklad čítající 40 tisíc patentů. Proto bylo překvapující, když se 11. ledna firma zavázala, že pět set softwarových patentů, ceněných přibližně na deset milionů dolarů, nechá volně k dispozici pro softwarové projekty s otevřeným zdrojovým kódem, jako je operační systém Linux a webový server Apache. Jaký důvod vedl IBM k tomu, aby jiným dovolila používat své duševní vlastnictví zdarma?
Jedním slovem: Microsoft. Tento krok hraje hlavní roli v úsilí IBM odrazit nápor Microsoftu a jeho monopolu Windows. Zatímco počítačový obr bude dál inovovat a získávat nové patenty stejně průbojně jako dříve, zároveň stupňuje úsilí o podporování světa softwaru s otevřeným zdrojovým kódem. Společnost IBM počítá s tím, že touto cestou napomůže prodeji softwaru a služeb pracujících s programy open-source, které pomohla vyvinout. A to by jí zase mělo pomoci získat výhodu před rivalem sídlícím ve washingtonském Redmondu. „Chtějí se dostat Microsoftu na kobylku,“ domnívá se Alfred S. Chuang, generální ředitel výrobce softwaru BEA Systems, konkurenta obou technologických obrů.
Je zvláštní, jak moc se strategie IBM liší od strategie Microsoftu. Microsoft, který se nechtěl k situaci vyjádřit, sestavuje tým právníků pro uplatňování nároků na duševní vlastnictví. Doufá, že tak ochrání svůj monopol: když výrobci prodávají osobní počítače s instalovanými Windows, Microsoft má největší výhodu při prodeji řady aplikací.
IBM na to jde jinak. Ve strategii, které říká „kolaborativní inovace“, se dělí o část svého duševního vlastnictví v naději, že podpoří alternativy k Windows, například Linux, s otevřeným zdrojovým kódem. Takové programy sdílejí tisíce společností a desetitisíce programátorů. „Jde o smíchání obou světů, vyvážení patentovaných a otevřených technologií,“ uvádí Jim Stallings, místopředseda IBM pro normy a duševní vlastnictví. Pomáhá to IBM vytvářet nemicrosoftový ekosystém. Když IBM prodá server s Linuxem, zvětšuje si tím šance na prodej databází, aplikačního integračního softwaru a služeb. Společnost také buduje „inovační sítě“, jak konstatuje analytik Navi Radjou ze společnosti Forrester Research, zabývající se průzkumem technologického trhu, a dodává, „neexistuje jediný podnik, který by znal všechny odpovědi. Nemůžou ve všech inovacích spoléhat jen na sebe. Potřebují partnery.“
Zdá se, že vítr v zádech má IBM, ne Microsoft. Ve stále větší míře považují manažeři informačních technologií programy s otevřeným zdrojovým kódem za spolehlivé stavební kameny kritických počítačových systémů. Nejznámějšími příklady jsou Linux a Apache – který obsluhuje webové stránky – a oba získaly velké podíly na trhu. Ovšem společnosti využívají také spoustu jiných aplikací včetně softwaru pro řízení databází a psaní zakázkových programů.
Společnosti normálně nejenže platí za open-source méně než za tradiční software, ale je také menší pravděpodobnost, že budou odkázané na jediného dodavatele technologie, ať Microsoft, nebo IBM. „Nechtějte vědět, kolik miliard dolarů se utratilo při výměně uzavřené technologie,“ říká Kevin Souza, technický pracovník společnosti Raytheon, používající software s otevřeným zdrojovým kódem, „když si nainstalujete patentovaný software, stanete se závislým na hardwaru nějakého prodejce nebo na něčím operačním systému.“
IBM doufá, že její krok pobídne jiné, aby také dodali patenty do „všeobecného duševního vlastnictví“. Uvedených 500 patentů zahrnuje čtrnáct kategorií, od řízení paměti a e-obchodu až po zpracovávání videa. Nejsou určené pro konkrétní projekty, jde o to, aby podnikatelé měli volné ruce.
Technologické firmy se už pustily do práce na klíčových složkách technologie pro projekty s otevřeným zdrojovým kódem. IBM utratila přes miliardu dolarů na posilování Linuxu a věnovala darem svou databázi Cloudscape v hodnotě 85 milionů dolarů a softwarové vývojové nástroje ceněné zhruba na 40 milionů. Sun Microsystems dal k dispozici sadu stolních aplikací, v současnosti zvaných OpenOffice, což je bezplatná alternativa ke drahé sadě MS Office.
Pro technologické společnosti je těžší, aby si ve světě s otevřeným zdrojovým kódem vydělaly, ale IBM se domnívá, že nemá jinou možnost než postupovat rázně vpřed. Lepší je, aby v nekonečné bitvě s Microsoftem něco málo obětovala a potenciálně mnohem více získala.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).