Menu Zavřít

Jak správně nahlížet na ztrátu ČNB

28. 3. 2007
Autor: Euro.cz

(EURO 12/2006)

CIF24

Málokdy jsem četl tak zasvěcený výklad, který přitom dovede zaujmout snad každého čtenáře týdeníku EURO. Takových článků by mělo být více. Mám jen jednu poznámku. Proč ČNB nevyužije k likvidaci ztráty metodu, kterou doporučují významní odborníci a která byla u nás publikována? Metoda je velice jednoduchá, ba přímo geniální – vždyť jednoduchá řešení složitých problémů umějí najít pouze geniové! Řešení ztráty ČNB by mělo být následující (abych nic nezkreslil, budu ono geniální řešení citovat):
„Centrální bankéř provede zhruba následující: 1. Koupí si papír a nůžky.
2. Zajde si do nejbližší tiskárny.
3. Natiskne na nakoupený papír obrázky velikánů národa a čísla s několika nulami.
4. Rozstříhá archy papíru na menší kousky (ty nazve „bankovky“).
5. Vezme si tyto peníze jako „výplatu“ za práci pro národ.
6. Jde s „novými penězi“ do obchodu a nakoupí tolik aut, lihovin, drahých kravat a obleků, golfových holí a tenisových raket, kolik nul si na bankovky natiskl.
Kdo by nechtěl takto 'podnikat'?… Všichni bychom v takovém 'odvětví' podnikali.“ Jak jednoduché a geniální řešení! A přitom nepochází z myšlenkové dílny největšího českého génia Járy Cimrmana, tak odvážné a prosté řešení měnové problematiky nedokázal najít ani on! Citoval jsem výňatek z předmluvy ke knize M. Rothbarta Peníze v rukou státu – jak vláda zničila naše peníze, která vyšla v Liberálním institutu. A upozorňuji, že autoři tento svůj výrok o snadném a záviděníhodném životě centrální banky neformulovali v nějaké předaprílové náladě; předmluva nemá sloužit jako důkaz, že Češi umějí vtipkovat i o ekonomii. Naopak – celá ta jejich předmluva je myšlena smrtelně vážně a zřejmě ji autoři chápou jako významný přínos k teorii měnové politiky. Celý text si mohou zájemci přečíst na webové stránce Liberálního institutu www.libinst.cz. Rád bych věděl, jak tyto teoretické úvahy hodnotí profesor Holman. Vždyť autory citované předmluvy jsou přední členové Liberálního institutu a v posledních letech i jedni z nejpřednějších učitelů hospodářské politiky na Národohospodářské fakultě VŠE Dan Šťastný a Josef Šíma… Další komentář by byl zbytečný.

Zdeněk Šrein,
Sociálně ekonomické fakulta UJEP v Ústí nad Labem

  • Našli jste v článku chybu?