Menu Zavřít

Jak zachránit planetu? Vědci navrhují vysázet 1,2 bilionu stromů

19. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Vysázení 1,2 bilionu nových stromů by pomohlo v boji s emisemi oxidu uhličitého na nejméně deset let dopředu. Vyplývá to z výzkumu vědců ze švýcarského institutu ETH Zürich.

Autoři studie se snažili identifikovat místa se zaniklými lesy, na nichž by porost mohl být obnoven, stejně jako lokace vhodné k vysázení nových lesů. Došli k závěru, že na světě je místo pro více než bilion nových stromů.

Vědci z ETH tvrdí, že na planetě roste více než tři biliony stromů, tedy sedmkrát více, než uváděl poslední odhad americké vesmírné agentury NASA. Dosud špatné odhady podle nich měly za příčinu i podcenění významu stromů v boji s klimatickou změnou.


Přečtěte si: Za 50 let stoupl počet zákonů o životním prostředí 38krát. Výsledek není vidět

Vypalování pralesa v Brazílii, ilustrační foto


„Stromy jsou v tomto boji naší největší zbraní,“ řekl Thomas Crowther z ETH listu The Independent. „Ve třech bilionech stromů je nyní 400 gigatun emisí. Pokud bychom vysázeli přes bilion nových stromů, mohly by pohltit antropogenní emise z příštích nejméně deseti let.“

Podle Crowthera by celosvětová akce hromadného vysazování stromů měla na ochranu životního prostředí mnohem větší vliv než stavba větrných turbín či vegetariánské diety.

ebf - tip - debata

„Skvělé na tom je, že se může zapojit každý,“ říká Crowther. „Stromy dělají lidi v městských prostředích šťastnějšími, zlepšují kvalitu ovzduší, vody i potravin. Je to tak snadné a dosažitelné,“ dodává.

Trillion Tree Campaign
OSN v roce 2007 rozjela projekt Billion Tree Campaign, který po naplnění původního plánu po letech přejmenovala na Trillion Tree Campaign. Dosud bylo v jeho rámci vysázeno 13,87 miliardy stromů z cílového jednoho bilionu.

Dále čtěte:

Nový plán proti globálnímu oteplování: pouze obnovitelné zdroje a plynovody

Jak se změní Česko? Teplo jako na Jadranu a pořádné sucho, na citrony ale zapomeňte

Genocida Indiánů v 16. století způsobila ochlazení Země, tvrdí vědci

Kdyby všichni znečišťovali ovzduší jako Rusko nebo Čína: Teplota by do roku 2100 stoupla o 5 stupňů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).