Menu Zavřít

Jako James Bond

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Skandál v ODS Mgr.

CIF24

Těsně před víkendovým sjezdem Strany zelených zasáhla politickou scénu kauza poslance ODS Jana Moravy. Podle informací médií se Morava snažil získat kompromitující informace o poslankyni zelených Olze Zubové a Vlastimilovi Tlustém (ODS), aby je mohl vydírat. Tlustý přiznal, že na kauze spolupracoval s médii, aby pomohl v politice odhalit mafiánské praktiky. Morava se sám v příběhu označil za oběť a za své chování se omluvil. Podle serveru Týden.cz si chtěl nechat předat citlivé informace, a jejich původce pak udat médiím a policii. „Chtěl jsem být James Bond,“ uvedl Moravec.
Premiér Mirek Topolánek na sjezdu zelených pak označil svého rivala Tlustého za hlavního viníka kauzy. V emotivním projevu vyzval Tlustého k opuštění sněmovny: „Je vůbec možné používat v politice takové praktiky jako používá pan poslanec Tlustý? Já myslím, že nikoliv, že ten člověk musí opustit Poslaneckou sněmovnu.“ Podle Topolánka nemají média právo používat metody agentů provokatérů a zpravodajských služeb. Naznačil, že by chtěl tento stav řešit.
Místopředseda středočeské ODS Jiří Oberfalzer v pátek vyzval Moravu ke složení mandátu a k vystoupení z ODS: „Mafiánské počínání našeho poslance Moravy je bezprecedentní a zcela nepřijatelné. Je to nechutné jak politicky, tak lidsky,“ řekl. K odchodu ze sněmovny vyzval poslance i šéf zelených Martin Bursík.
Ohledně Topolánkovy výzvy k Tlustému, aby opustil sněmovnu, Oberfalzer týdeníku EURO řekl: „Je to zcela nepřípadné. Tlustý by neměl být terčem takovéhoto útoku. Měli bychom rozlišovat, kdo je viník a kdo poškozený, a ne to převracet. Když upozornil média na snahy diskreditovat ho, věděl asi, co dělá.“
Skandálem hrozí i reportáž, kterou měla odvysílat televize Nova minulou neděli v pořadu Natvrdo. V Tlustého a Moravově kauze měla odhalit i negativní roli Topolánkových nejbližších stranických spolupracovníků. Topolánek už v pátek na sjezdu SZ však uvedl, že reportáž viděl a popřel, že by jeho přítel Marek Dalík do korupční hry rozehrané médii naskočil.

  • Našli jste v článku chybu?