Pokud si chcete do sytosti užít nesporné kouzlo tohoto podniku, vyhlédněte si okamžik, kdy je poloprázdný
Už v roce 1912 se Plzeňská restaurace v Obecním domě stala obrazem české pohostinnosti. A to ve všech ohledech. Kapacitou míst více než dostačovala, interiérem s monumentální výzdobou uměla náležitě hosta oslovit a díky jedinečné značce piva spolu s kvalitní kuchyní i patřičně uspokojit. Za století, které od té doby uplynulo, se sice mnohé změnilo, podnik však slouží dodnes. Otázkou je komu. Pověsti o „turistické výkrmně“ či fabrice, kde si s kvalitou hlavu nelámou, vyplavou tu a tam na povrch. Nezbylo proto nic jiného než se ponořit do podzemí úžasného domu.
nesHoDa Mezi rYBaMi Vstup do Plzeňské restaurace leckoho ohromí. Rozlehlé prostoře se třemi stovkami židlí ani unikátní výzdobě v secesním duchu nelze upřít impozantní efekt. Sympaticky působí rovněž iluze denního světla, které do místnosti proniká z umně prosvícených vitráží v lunetách podél delší stěny. V kteroukoli hodinu budí pocit letního odpoledne.
Usazen a bleskově opatřen pitím se probírám meníčkem, které se skládá převážně z českých pokrmů. Před očima mi defilují notoricky známé krmě, které vybízejí ke srovnávání kuchyně maminčiny a té zdejší. Taková variace uzených mořských ryb s koprovým dresinkem vůbec nemusí být špatným začátkem.
A už leží přede mnou. Tři druhy ryb podpořené zálivkou umírněně „forsážovanou“ čerstvými snítkami kopru hned na začátku probudí chuťové senzory. Pravda, pokrm svým zpracováním nepatří úplně do zlatého fondu českých kuchařek, ale díky nauzení se mu zdatně blíží. O prvenství přitom svádí souboj losos s halibutem. Prvně jmenovaná ryba, v našich končinách až s údivem populární, sází na svou tučnost, vůni a lehkost chuti. Tedy je-li čerstvá, což tato byla. Navíc si dobře porozuměla s dresinkem, který sousto vyhladil. Kopr oživil chuť a dílem upozadil tukový projev ryby.
Pevnější a ne tolik výrazné maso halibuta nepůsobí možná v prvním plánu stejně efektně jako losos, je ovšem velmi chutné. Projev ryby je uhlazený, velejemný a obmyslně koprovým dotekem akcentovaný do vyšších pater. Problém se objevil až u makrely. Ne snad proto, že její chuť je proti předchozím poněkud hrubá a ryba v tuzemsku bývá vnímána jako druholigová. Připravena byla pozorně, s respektem k jejím vlastnostem. Nicméně projevila se na ní věčná bolest mnoha českých restaurací – ze tří kousků byl jeden poznatelně horší ostatních. Starý, kdesi možná zapomenutý a poté použitý. A to makrelu odepsalo a do značné míry i celý jinak zajímavý předkrm.
Česko pro cizince Selská terina je pečené vepřové a hovězí maso v bylinkovém želé a s hořčicovou omáčkou.
Voní trochu jako tradiční sulc, avšak maso je pomleté hodně nadrobno, zatímco klihovaté složky se v celkové struktuře vyskytuje poskrovnu. Bylinky kvůli tomu nemají sílu důrazněji ovlivnit chuť, nestačí na to ani omáčka. Nakyslý důraz a zeleninové vstupy, jak jsme na ně zvyklí ze sulcu, absentují. Důvodem je patrně četnější zastoupení zahraniční klientely v této restauraci. Té bude asi tato verze – navíc se známým označením terina – bližší.
V Plzeňské restauraci si pokaždé dávám bramboračku, zkuste ji také. Je hutná, voní po houbách a zelenině, je čisté chuti a blíží se takovému provedení, jaké je asi v rodinách nejrozšířenější. Neošizená, z dobrých brambor, správnou dávkou majoránky a stopou česneku, zkrátka povedená. Že by ji vylepšovali nějakou návykovou vložkou?
Pokračovat v dobře rozjeté večeři lze kachnou. Trochu jsem se jí bál, přiznávám, ale vy nemusíte. Už při servisu se naparovala a slibovala příjemný a hlavně obžerný zážitek.
Půle ptáka uložená v pekáčku a obestřená vším, co k ní patří. Dva druhy knedlíku, mimochodem oba chutné – bramborový možná o čárku lahodnější – kupa zelí a jezírko výpeku, vonělo to všechno svátečním domovem. Pro ty, kdo se nebojí kalorií a cholesterol je nestraší, byla k dispozici pořádná porce šťávy zvlášť v možná půllitrovém omáčníku.
Maso samo bylo připraveno na překvapující úrovni. Dostatečně šťavnaté, s pevnou kůží, která praskala při každém kousnutí.
Vonělo nádherně a ani se netrhalo na suchá vlákna zalézající mezi zuby. Vídeňská cibulka pak přidala rozmanitost a rozšířila chuťový vjem. Ne každý patrně ocení dosladka komponované červené zelí se stopou exotického koření, nedokázal jsem ho přesně definovat, ale vonělo mi perníkem. Jsme stavění, alespoň já, na trochu důraznější, lehce adstringentní chuť s digestivními účinky, které pomohou ke zlikvidování gargantuovské porce kachny. Tím nechci hanět zdejší úpravu, z pochopitelných příčin trochu konfekčně „načančanou“, jídlo i tak vyznělo dobře.
Dvě tváře restaurace Pokud vás kačena nezaplnila až po hrdlo, je čas na ukázku pekařské cukrařiny. Jablečný a borůvkový koláč jen podtrhly dobrý pocit z večeře. Důvěrně známá štrúdlová příchuť, byť oděná v jiném druhu těsta – lineckém, domnívám se – nezklamala. Borůvková varianta podkreslená omáčkou z týchž lesních bobulí a pravověrnou šlehačkou byla jakýmsi bonusem navíc, kdybyste snad měli málo.
Plzeňská restaurace si nedělá čáku na hvězdu průvodce Michelin. Nabízí kuchyni takovou, jaká by měla být samozřejmou všude tam, kde se důraz na české pokrmy stal základem jídelního lístku. Vcelku přívětivý podvečer, s pozornou péčí personálu, kdy si vychutnáváte všechny finesy, které restaurace nabízí, nebývá ovšem idylický pokaždé. Máte-li smůlu a do lokálu „spadnou“ za vaší přítomnosti dva autobusy turistů, poklid se změní ve zběsilý rej. Obsluha nestíhá roznášet a host se rázem ocitá stranou všeho dění.
Tentokrát jsem si mohl užít nesporné kouzlo Plzeňské restaurace v podzemí Obecního domu, jak náleží. Tak, jak to bylo míněno v onom roce 1912, kdy si jejího dobrodiní často a pravidelně užívala především klientela z řad českého středního stavu. Pokud jde o co nejlepší vychutnání si atypického prostředí, pozorného personálu a kvalitně připravených krmí, našinec by měl zkrátka na této adrese vždy dát přednost poloprázdnému lokálu.
HODNOCENÍ
ohromující interiér, honosne vyzdobený ve slovanském duchu v mezidobích mezi skupinami ochotný a pozorný personál kuchyne uvyklá masovým nájezdum umí vyladit i komorní rodinnou objednávku navzdory nekterým disharmonickým tónum i na pivnici chudý a hlavne anonymní sortiment vín atmosféra v zaplneném sále pripomíná letištní halu ceny na horní hranici v porovnání s výkonem, v prípade „plného domu“ ji prekracují plzeňská restaurace Obecní dům náměstí Republiky 5, 110 00, Praha 1, tel.: +420 222 002 780 e-mail: info@plzenskarestaurace.cz, http: www.plzenskarestaurace.cz
Otevírací doba Po-Ne 11.30-23.00 Kuchyně česká se segmenty mezinárodní Země původu nabízených vín Česká republika, Itálie Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Selská terina - pečené vepřové a hovězí maso v bylinkovém želé, hořčicová omáčka • 120 Kč • Bramborové placky s česnekovou smetanou • 110 Kč • Slepičí polévka s celestýnskými nudlemi, zeleninou a kostičkami kuřecího masa • 75 Kč • Pečené jehněčí kotletky, rozmarýnové šťouchané brambory a ratatouille • 390 Kč • Stroganoff z pravé svíčkové se smetanovou omáčkou, žampiony a okurkou, dušená rýže • 340 Kč • Vepřová krkovice pečená, podávaná na prkně s hořčicí, křenem a zelným salátem • 280 Kč • Grilovaný candát s míchanou zeleninou, smetanová omáčka • 340 Kč • Pečené kukuřičné kuřátko s dušenou zeleninou na másle a medu, petrželové brambory • 280 Kč • Vepřová plec špikovaná, s kysaným zelím a houskové knedlíky • 210 Kč • Bucatini se žampiony, tomaty, chřestem a černými olivami, ochucené provensálskými bylinami a parmazánem • 230 Kč • Kompozice čerstvých salátů a zeleniny s citronovo-medovým dresinkem • 80 Kč • Linecký jablkový koláč se švestkovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou • 110 Kč Výběr z nápojového lístku pivo • Pilsner Urquell 0,3 l • 55 Kč • Pilsner Urquell 0,5 l • 79 Kč • Velkopopovický kozel 0,3 l • 55 Kč • Velkopopovický kozel 0,5 l • 79 Kč • Nealkoholické pivo 0,5 l • 65 Kč
víno • Prosecco • 319 Kč • Chardonnay • 329 Kč • Müller Thurgau • 329 Kč • Sauvignon • 329 Kč • Veltlínské zelené • 329 Kč • Frankovka • 329 Kč • Svatovavřinecké • 329 Kč • Zweigeltrebe • 329 Kč
O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce