Menu Zavřít

Jan Hrbáček: Příště si můžou přijít i pro vás

18. 6. 2013
Autor: Profimedia

Stíhání politických prominentů včetně bývalé vrchní ředitelky kabinetu předsedy vlády Jany Nagyové vnáší do českého práva nový pohled na to, co je za hranou zákona a co ne. Pokud by právní analytici vycházeli pouze z textů sdělení obvinění, nejspíš by šéfům razie promptně doporučili, ať se vzdají svých funkcí. Nejlépe po vojensku.

Obvinění, které mají server E15.cz a týdeník Euro k dispozici, je zatím postaveno pouze na tom, že poslanci měli být zkorumpováni přidělením postů ve státem ovládaných podnicích. Klasickým modem operandi korupce přitom je, že z ní někdo musí mít hmotný prospěch. Kdo ale získal hmotný prospěch v těchto případech?

Politici, kteří se přesunuli do statutárních orgánů státních firem za nižší odměny, než brali do doby svého odchodu z Poslanecké sněmovny? Členové vlády, kteří mohli díky zmiňovaným odchodům nadále vládnout a pobírat stejný plat? Premiér Petr Nečas, který mohl bydlet (ale nebydlel) v Kramářově vile?

Politické obchody měly od dob starého Říma vždy jistou pachuť korupčního jednání. Ovšem ne takového, za které se lidé posílají za mříže. Staly se politickým koloritem, nepsaným pravidlem. Vždyť například američtí prezidenti rozdávají po svém zvolení stovky funkcí v administrativě i lidem z opačného politického tábora.

Česká policie a státní zastupitelství svými kroky proto možná vejdou do světové historie. Možná až tak, že si příští prezident USA už trafiky rozdávat nedovolí. Anebo ne?

Oprávněnost rozsahu zásahu, který shodil Nečasovu vládu, posoudí soud. Možná by nebylo od věci zeptat se policie na krycí jméno dílčích operací, které detektivové svým akcím dávají. Leccos by to mohlo soudcům napovědět.

Z textu obvinění je zjevné, že policie a prokuratura rezignovaly na klasické detektivní metody. Trendem je dnes posílat lidi za mříže jen na základě odposlechů. Své by o tom mohl vyprávět bývalý středočeský gubernátor David Rath. Kde jsou však ti kmotři, proti nimž byla celá akce údajně připravena? Čí jsou peníze a zlato, které policie zabavila v bance? Nechybí nám kopa informací a vysvětlení? Rozhodně.

Nejděsivější na tom všem je, že pokud budou tyto praktiky pokračovat, příště si možná přijdou i pro vás. Podle toho, nakolik jste velká či malá ryba.

Sdělení obvinění Janě Nagyové a čtyřem politikům


Čtěte také:

Nečas: Nemusí vám to vonět, ale nezákonné to není

E15.cz EXKLUZIVNĚ: Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

E15.cz EXKLUZIVNĚ: Policejní dokument: Nagyová tlačila na Nečase, aby se rozvedl

Ištvan: Kovandovo přiznání může urychlit obžalobu dalších lidí

WT100

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity

  • Našli jste v článku chybu?