Menu Zavřít

Jan Sedlák: Apple se nehroutí, jen je blíž k realitě

25. 4. 2013
Autor: Profimedia.cz

Apple teď na nějakou dobu čeká štíhlejší období, než na jaká býval v posledních čtvrtletích zvyklý. Firmě ve druhém kvartálu aktuálního fiskálního roku klesl zisk. To se stalo poprvé za dlouhých deset let. A výhled na další tři měsíce počítá už dokonce i s propadem tržeb. Firma se potýká s výrazně klesající marží, která ještě před rokem činila 47,4 procenta a aktuálně je to „pouze“ 37,5. Klíčem k návratu tučnějších kvartálů budou nová zařízení.

Výkonný šéf Applu Tim Cook viní z klesající marže mimo jiné „jiný produktový mix“. V praxi to znamená, že se na objemu prodejů výrazně podílejí přístroje iPad mini a starší verze telefonů iPhone (4 a 4S), které si zákazníci mohou koupit za zajímavý peníz. Menší iPad výrazně přispěl k celkovým prodejům tabletů, jichž Apple meziročně prodal o 60 procent víc.

Jeho nižší cena ale zároveň táhne marži dolů. Stále populární iPhone 4 je rovněž na poměry Applu celkem levný, což se opět projevuje na marži. Apple nicméně levnější modely na trh dodávat „musí“. Přístroje z nejvyšší kategorie už do jisté míry dosáhly svého prodejního vrcholu a trh se jimi nasytil. Pokud firma chce prodávat dál a víc, musí se zaměřit i na klientelu, která nechce za telefony a tablety utrácet tak velké peníze.

Cook tvrdí, že je možné snížit náklady, a tím opět zvýšit marži. I proto se stále mluví o tom, že firma představí levnější model iPhonu. K představení některých nových produktů má ovšem dojít až letos na podzim a pak v průběhu roku 2014. Nikdo navíc neví, co Apple ve skutečnosti chystá, trhem létají jen spekulace. To vše nakonec ústí v nervozitu investorů, kteří v posledních měsících poslali hodnotu akcií Applu výrazně dolů.

Růst Applu zjevně zpomaluje. Je to dobře vidět na prodejích iPhonů. Těch sice firma v posledním kvartálu prodala meziročně zhruba o dva miliony kusů víc, ale to není nijak oslnivý růst. Globální trh s chytrými telefony v posledním roce narostl o celých 30 procent, Apple ani zdaleka nikoli. Cookova firma tak ztrácí i tržní podíl.

Apple se teď snaží investory uklidnit mimo jiné tím, že mezi ně do roku 2015 rozdělí sto miliard dolarů ze svých momentálně 145miliardových finančních rezerv. Velká část z toho půjde na odkup vlastních akcií, což má škarohlídům jasně ukázat, jak dobrou investici firma představuje.

Je pravda, že investoři v mnoha ohledech reagují zbytečně ostře a do jejich rozhodování se promítá strach a nejistota. Apple je stále obrovsky silná firma s velkým potenciálem. A i když jí dnes chybí ten slavný, skoro magický vizionář, tým kolem produktů rozhodně není neschopný.

Současné menší hospodářské poklesy navíc mohou mít i pozitivní vliv. Wall Street alespoň přestane klást na Apple mnohdy až absurdní požadavky a stanovovat přehnaná očekávání.


Čtěte také:

Applu po dlouhé době klesl zisk a výrazně padá marže

MMF24

Tržby za aplikace pro Android rychle rostou, ty pro Apple ale vydělávají víc

Apple vyhrál spor s Googlem kvůli porušování patentů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).