Menu Zavřít

Jan Sedlák: Nový trend - státy soutěží o přilákání start-upů

25. 2. 2013
Autor: profimedia.cz

Prakticky každý teď k sobě do země láká mladé a nadějné technologické start-upy, ze kterých možná jednou vyroste další Google, Cisco či AVG a jež pak v dané zemi vytvoří hromadu pracovních míst a zaplatí nemalé daně. Anebo vznikne více menších prosperujících firem. Nebo se na některé z nich zaměří velké giganty a koupí je.

Zakladatelé zbohatnou a budou peníze investovat dále. A pak je tu také velká šance, že do mnohých mladých společností potečou zahraniční investice. Růst a existence start-upů má mnoho otevřených možností a většina z nich je pro stát dobrá. Proto je v poslední době možné vidět značné snahy start-upy do země přitáhnout. Kanada nyní zavedla speciální víza pro zahraniční „start-upisty“, kteří chtějí takový projekt v zemi rozjet. Barack Obama se tím inspiroval a chce podobnou praxi zavést také ve Spojených státech. V Keni či Rusku zase rostou státem podporované obří variace na Silicon Valley.

Šéf síťového gigantu Cisco John Chambers hrozí, že jestli Amerika nesníží daně z převodu peněz ze zahraničí, kde jich má společnost většinu (rovněž i Microsoft, Google, Oracle a další), přestane nakupovat americké firmy a zaměří se pouze na zahraniční.

Jenom Cisco v loňském roce koupilo 11 společností a devět z nich bylo z USA. U amerických zákonodárců se proto začíná debatovat. Když to nevyjde, dobře pro nás – Cisco letos nakupovalo prozatím pouze v Izraeli a Praze (Cognitive Security). Starý kontinent start-upy rovněž láká.

Nejvíce aktivní je Estonsko, Berlín a zejména Londýn, kde s velikou podporou vlády vznikla oblast Tech City. Atraktivita evropských start-upů roste – největší a nejprestižnější akcelerátor TechStars (prošli jím i čeští Tapmates) například oznámil, že otevře svoji první mimoamerickou pobočku právě v Londýně. I Česko se letos otevře cizincům. Technologické akcelerátory StarCube (součást JIC v Brně), StartupYard a Wayra (podporovaný Telefónicou) poprvé přijímají přihlášky také od zahraničních týmů. A prý je jejich zájem nad očekávání dobrý.


Čtěte také:

Premiéra Startup Kids aneb Jak náctiletí podnikatelé mění svět

CIF24

Vzpruha pro evropské startupy. Na starý kontinent míří slavní TechStars

Kanada láká startupy z celého světa, usnadní jim zisk víz

  • Našli jste v článku chybu?