Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Konec recese povzbudí akcie

25. 7. 2013
Autor: profimedia.cz

Naše aktualizovaná makroekonomická prognóza ukazuje, že česká ekonomika ukončila v průběhu druhého čtvrtletí nejdéle trvající recesi ve své historii. Do té jsme spadli v závěrečném čtvrtletí roku 2011.

Dna bylo zřejmě dosaženo v prvním čtvrtletí letošního roku, a to navzdory tomu, že výsledek byl výrazně horší, než s čím počítaly odhady analytiků. Zatímco za celý loňský rok se reálný HDP snížil o 1,2 procenta, v prvním čtvrtletí letošního roku se meziroční pokles prohloubil na 2,4 procenta.

Za první tři měsíce roku si ekonomika mezičtvrtletně pohoršila o 1,3 procenta. Z části se jednalo o důsledek jednorázových faktorů, jako bylo předzásobení tabákovými výrobky před zvýšením spotřební daně na počátku letošního roku nebo nepříznivé březnové počasí.

Pohled na poptávkovou stranu HDP ukazuje, že mezičtvrtletní růst již zaznamenaly všechny položky s výjimkou zásob.
Od druhého čtvrtletí tedy předpovídáme mezikvartální nárůsty reálného HDP. Bohužel velmi špatný vstup do letošního roku znamená, že za celý rok bude letos opět vykázán pokles, dle našich prognóz o 0,8 procenta. Růst 1,8 procenta by ekonomika měla vykázat až v roce 2014.

Co bude opuštění recese znamenat pro investory? Očekáváme, že výnosy státních dluhopisů půjdou výše. Výnos desetiletého státního dluhopisu by se měl vyšplhat ze současných 2,05 procenta na 2,55 procenta ke konci roku. Hlavní index pražské burzy by si měl podle našeho výhledu polepšit o 15 procent, a to díky finančním titulům. Hlavními favority na pražském trhu jsou pro nás akcie VIG a Fortuny. Konec recese by měl též znamenat zastavení klesajícího trendu cen nemovitostí.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

WT100

Dalimil Vyškovský: Ospalé léto dluhopisů

HDP: Horší a ještě horší

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).