Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Solidní první pololetí

3. 7. 2014
Autor: Dominik Bachůrek, E15

Máme za sebou první polovinu roku, z makroekonomického pohledu bezesporu úspěšnou. Podle posledních dat rostla česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročním tempem o téměř tři procenta, tedy nejrychleji za poslední tři roky. A dílčí měsíční ukazatele naznačují, že pozitivní trendy pokračovaly i ve druhém čtvrtletí.

Za oživením české ekonomiky stojí zejména průmysl, který profituje ze silnější zahraniční poptávky, což se odráží ve vyšší exportní aktivitě. Povzbudivou zprávou je, že růst v průmyslu je natolik výrazný a očekávání natolik příznivá, že firmy začínají rozšiřovat výrobní kapacity. Ožívají investice a zvyšuje se zaměstnanost, respektive klesá nezaměstnanost.

Lepší situace na trhu práce, extrémně nízká inflace znamenající růst reálných mezd a konec úsporných opatření se projevují i ve větší ochotě domácností utrácet. Jaké bylo první pololetí z pohledu inz vestorů do českých aktiv? Index pražské burzy si polepšil o dvě procenta, možná poněkud překvapivě se dařilo českým státním dluhopisům. Prakticky ve všech splatnostech se ceny českých dluhopisů nacházejí na historickém maximu, tedy jejich výnosy jsou nejnižší v historii.

Oživení totiž nevede k vzestupu inflace a hrozbě utaženější měnové politiky, což platí zejména pro eurozónu. Stabilní byl prakticky po celý půlrok kurz koruny vůči euru, a to kvůli intervencím ČNB. Z významnějších měn koruna posílila jen vůči švédské a norské koruně.


Čtěte také další postřehy Z parketu:

Lukáš Vácha: Spořicí nadílka

CIF24

Centrální banky v holubičí náladě

Jiří Škop: V prázdninové náladě

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).