Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Váhavý posun ke kvalitě

9. 7. 2015
Autor: čtk/AP

Máme za sebou polovinu týdne po víkendovém řeckém referendu. Jak se finanční trhy se situací doposud vypořádaly? Řekové poměrně jasnou většinou odmítli přijmout požadavky či nabídku věřitelů, záleží na úhlu pohledu. Nicméně rozhodovalo se o něčem, co bylo součástí druhého balíčku, který zajišťoval Řecku finance. A tento program byl s posledním červnovým dnem ukončen.

Nesplacením závazků vůči MMF se tak Řecko dostalo do platební neschopnosti, země vstoupila do bankovních prázdnin a omezení kapitálového pohybu a výběrů hotovosti. Tato situace však nenastala jako blesk z čistého nebe, již průzkumy z minulého týdne ukazovaly, že výsledkem referenda mohou být obě varianty. Na trzích tak není patrná žádná velká panika či úprk ke kvalitě. Obezřetné poohlížení se po aktivech bezpečného přístavu ale zřejmé je.

Zřejmý ale byl výprodej na evropských akciových trzích, pod tlak se dostaly především finanční a bankovní tituly. Proti tomu z této situace těžily státní dluhopisy nejbezpečnějších států, jako například Německa. Naopak nižší zájem byl o španělské či italské bondy. Situace však rozhodně nebyla dramatická, efekt nákazy od Řecka směrem k dalším zranitelným státům jižního křídla se nekonal.

Česko? Žádné drama

A co české finanční trhy? Opět žádné drama. Akciový index ztrácí pouhé jednotky procenta, české státní dluhopisy i nadále naplňují charakteristiku regionálního bezpečného přístavu a jejich ceny se tak v posledních dnech zvýšily. A koruna? Ta atakuje nejsilnější hodnoty od navedení intervenčního režimu.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

EBF24

Řecké banky zůstanou zavřené. Novým ministrem financí bude Tsakalotos

Řešení krize má být spravedlivé, přeje si Tsipras. Řecko žádá o další pomoc

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).