Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Výsledky naznačí vývoj

11. 7. 2013
Autor: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond zveřejnil v tomto týdnu aktualizovaný globální ekonomický výhled. Oproti podzimnímu vydání revidoval růstové vyhlídky pro letošní i příští rok směrem dolů. Možná poněkud překvapivě se to týkalo i americké ekonomiky.

MMF předpokládá, že si americké hospodářství letos polepší o 1,7 procenta, v příštím roce by měl růst zrychlit na 2,7 procenta. Ve světle letošní opravdu výrazné fiskální konsolidace však jde o velmi dobrá čísla. Zejména ve srovnání s eurozónou, která letos zaznamená podle MMF pokles o 0,6 procenta a příští rok pouze mírný vzestup o necelé procento.

Americké ekonomice pomáhá zotavování nemovitostního trhu, kde se zvyšují nejenom objemy realizovaných transakcí, ale především rostou ceny. Pomalu ale jistě se zlepšuje i situace na trhu práce. Obojí přimělo již na počátku května americké centrální bankéře začít trhy připravovat na postupné omezování programu kvantitativního uvolňování. Výnos desetiletého amerického dluhopisu se od té doby téměř zdvojnásobil, když na počátku července přesáhl 2,7 procenta. Vyšší výnosy se promítly i do silnější americké měny. Dolarový index, který odráží hodnotu dolaru vůči koši nejvýznamnější měn, je nejvýše za poslední tři roky. Pro potvrzení příznivého makroekonomického rámce je však nutná pozitivní odezva akciového trhu.

Americký index S&P500 reagoval na vzestup výnosů a hrozbu ukončení extrémně uvolněné měnové politiky negativně, v posledních týdnech se však šplhá nahoru. Důležitá tak bude nadcházející výsledková sezona za druhé čtvrtletí. Pokud přinese silná a zdravá data z podnikové sféry, bude to znamenat i potvrzení lepšícího se makroekonomického obrázku USA.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

WT100

Světová ekonomika zůstává slabá. MMF snížil odhad růstu

MMF vidí globální ekonomiku špatně. Zřejmě sníží odhad růstu

  • Našli jste v článku chybu?