Menu Zavřít

Jan Žižka: Uhelný luxus

18. 7. 2012
Autor: profimedia.cz

Představa zhrouceného Německa, které se kvůli uzavírání vlastních jaderných elektráren stane závislým na dovozu elektřiny z Česka, měla k realitě vždy hodně daleko. Je sice pravda, že Němci budou ještě nějakou dobu horko těžko zápolit s důsledky atomového výpadku.

Ekonomicky by pro ně dokonce mohl být dovoz části potřebné elektřiny zajímavý. Musíme ale počítat s tím, že politika bude vládu v Berlíně tlačit jiným směrem. Lidé by sotva chápali, proč by po uzavření vlastních jaderných bloků měla jejich země dlouhodobě využívat energii ze sousedních „atomových“ zemí.

Teď se také potvrzuje, že těžké zápolení čeká především českou energetiku. Uhlí pro domácí potřeby bude snad i bez prolomení limitů těžby ještě dost, centrální rozvody tepla by mohly přežít. Ale vývoz elektřiny do zahraničí se stává přílišným luxusem.

Česká elektřina – to je totiž pořád ještě hlavně spálené uhlí. Dostavba Temelína je daleko, pokud tedy vůbec nějaká bude.


Čtěte také:

Uhlí je málo, Česko omezí vývoz elektřiny

Stát zarazí plýtvání uhlím

ebf - tip - debata

Hnědé uhlí vystačí jen na 18 let, prolomení limitů by vyšlo na 1,3 bilionu korun


Není vyloučeno ani to, že Češi spustí dva nové temelínské bloky ve chvíli, kdy už budou mít Němci porodní bolesti své nové energetiky za sebou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).