Menu Zavřít

Jana Havlingerová: Babišova stínová vláda

23. 2. 2015
Autor: Vacková Anna/E15

Šéf hnutí ANO se rozhodl sestavit stínový kabinet. Na ministerská křesla – v současnosti ovládaná ČSSD a lidovci – už dokonce ve vlastních řadách našel vhodné kandidáty. Na ráně je samozřejmě šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, který by měl odpovídat za zemědělství. Stínovou ministryní zahraničí by se mohla stát místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová a poslankyně Radka Maxová by mohla dostat sociální záležitosti.

Zároveň se stínovou vládou se podle zdrojů z ANO rodí i nový kodex pro Babišem ovládané noviny: rozsah citací stínových ministrů v publikovaných textech by měl činit nejméně 2,5násobek řádků věnovaných reálným šéfům rezortů.

S nápadem na inovaci politické praxe se vytasil i prezident Miloš Zeman. Podle něj by hlasování v parlamentu mělo být tajné. Výborně, to by ulehčilo situaci voličům, kteří se beztak ve zmatečných jednáních především poslanců obtížně orientují. Pokud by snad návrh nebyl legislativně průchodný, doporučujeme ke zvážení alespoň ořezanou variantu. Tajně hlasovat by se mohlo o jakýchkoli návrzích týkajících se poslanecké imunity, platů ústavních činitelů a také – a to především – prezidentských pravomocí.

A ještě jedna inspirace. Jistý saúdský duchovní na vládou sponzorované přednášce přednesl důkaz, že Slunce obíhá kolem Země, ne naopak. Kdyby se totiž Země pohybovala, letadla by nikdy nedoletěla do cíle a aerolinie by ztratily smysl. Stačilo by počkat na místě, až se Země otočí. Dobrý vzor pro některé vykladače naší nedávné historie i hledače jistých článků. Netřeba se úzkostlivě držet při zdi.


Čtěte také:

Mediokracie: Kupředu zelená!

CIF24

Martin Čaban: Nečekaná překážka na Babišově cestě

Trochu ztrácíte kontakt (a funkci)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).