Menu Zavřít

Jana Steckerová: Stabilní kurz koruny

10. 9. 2015
Autor: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Kurz koruny vůči euru se stále drží poblíž závazku ČNB na úrovni 27 korun za euro. K výraznějšímu pohybu ho nepřiměla ani srpnová inflace, která se nachází už poměrně výrazně pod poslední prognózou ČNB.

Zatímco centrální banka počítala s meziročním růstem spotřebitelských cen o 0,7 procenta, skutečná inflace dosáhla pouze 0,3 procenta. Inflaci tlačí dolů především nižší ceny pohonných hmot, které se v meziročním srovnání v srpnu propadly o 12 procent, a také pokračující pokles cen potravin.

Vzhledem k tomu, že se srpnový propad cen ropy plně promítne až do zářijové inflace, nedočkáme se růstu spotřebitelských cen pravděpodobně ani v září. I tak se ale kurz koruny od hladiny 27 korun za euro zřejmě příliš vzdálit nehodlá. Na silných úrovních ho drží dobrá výkonnost domácí ekonomiky, kdy mezikvartální růst HDP za letošní druhé čtvrtletí patřil k nejrychlejším v celé Evropské unii.

Silný kurz koruny také donutil vstoupit na trh centrální banku. Ta na jeho udržení skoupila v červenci 1,03 miliardy eur, což představuje 14 procent objemu první devizové intervence v listopadu 2013. To vzhledem ke skutečnosti, že ČNB začala bránit kurzový závazek až ve druhé polovině července, není zrovna málo.

V srpnu se kurz držel u 27korunové hranice téměř měsíc, takže objem intervencí za poslední prázdninový měsíc může být i několikanásobně vyšší. To se však dozvíme až 7. října, kdy bude zveřejněna další statistika devizových obchodů ČNB.
Očekáváme, že ČNB bude svůj závazek držet nejméně do obměny bankovní rady, tedy do třetího čtvrtletí 2016.

Autorka je ekonomka KB


Čtěte také:

Tomšík: ČNB může uvolněnou měnovou politiku udržovat déle

WT100

ČNB drží kurz 27 korun za euro. Investice ponechá do konce příštího roku

Překvapení: platební bilance se v červnu vrátila do přebytku

  • Našli jste v článku chybu?