Menu Zavřít

Jánošíci na Vysočině

13. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Jihlavské sklárny Bohemia

EBF24

PRAHA (bor) - Megalomanský projekt Winslow Partners vytvořit z Jihlavských skláren Bohemia největší sklárnu v Čechách zkrachoval. Firma proinvestovala půl miliardy korun, přesto skončily sklárny v konkursu s obrovskými dluhy. Na počátku února koupila konkursem očištěnou společnost za 70 milionů korun společnost Burson Properties, jejímž majitelem je slovenská finanční skupina J&T.
Jihlavské sklárny vykazují měsíčně ztrátu deset až patnáct milionů korun. Krizový management, dosazený novým vlastníkem, plánuje během roku dosáhnout zisk. Partner J&T a projekt manažer skláren Martin Fedor tvrdí, že o fungující podnik mohl mít do budoucna zájem zahraniční investor.
Nový ředitel Ján Michalec počítá se zúžením sortimentu, zastavením výroby produktů, pro něž není zajištěn odbyt, snížením osobních nákladů, přechodem na sériovou výrobu, odprodáním nadbytečných kapacit i s propouštěním. Uvažuje ale také o výstavbě centrálního skladu zhruba za deset milionů korun. Michalec tvrdí, že klíčové bude obnovení důvěry bývalých zákazníků v cizině. Přes 80 procent produktů jde totiž na export.
Martin Fedor odhaduje náklady na restrukturalizaci a provoz firmy na 230 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).