Menu Zavřít

JAPONSKO BOŘÍ MINIMA

10. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

Prozatím nejhorší období letošního roku absolvoval index japonské burzy Nikkei 225. Během pěti obchodních dnů minulý týden pokaždé prohluboval minimální úrovně za několik roků. V pátek pak skončil na nejnižší hodnotě za posledních patnáct let. Parket ovládly pochybnosti, že se vládě podaří obrátit recesi ekonomiky v růst. Přispěly k tomu rekordní hodnoty míry nezaměstnanosti a očekávání větší deflace.

KL24

Ani americké kapitálové trhy neprodělaly výrazný obrat a pokračovaly i nadále v sestupu. „V zahraničí neočekáváme radikální zlepšení. Může dojít například ke krátkodobému oživení evropských technologických titulů, které se vlivem posledních propadů zdají podhodnocené, soudí Petr Posker z ABN Amro Portfolio Management. Společnosti Nokia, Ericsson a Siemens začaly posilovat na burzách starého kontinentu již koncem uplynulého týdne. Obchodníci sázeli na skutečnost, že za tehdejší ceny se jedná o nákupní příležitost. Největší evropský výrobce počítačových čipů STMicroeletronics v pátek vyskočil o pět procent, když v předešlých dvou dnech ztratil čtrnáct procent.

Investoři pravděpodobně nemohou čekat zlepšení situace před dalším zasedáním Federálního rezervního systému (Fed), který by podle očekávání měl ve Spojených státech 20. března opět snížit klíčové úrokové sazby. Šéf měnové politiky USA Alan Greenspan se tak snaží bojovat s hrozbou recese. Zatím určují negativní trend vyspělých burz špatné výsledky významných společností. Posledním utvrzením byla čísla americké softwarové společnosti Oracle, která za třetí čtvrtletí fiskálního roku nesplnila odhady analytiků. Po zveřejnění špatných zisků se akcie firmy během pátečního obchodování na německém trhu propadly o více než deset procent. Příští dny zřejmě nebudou znamenat výrazné změny ani pro náladu na pražské burze, která prakticky kopíruje vývoj v západní Evropě a Spojených státech.

  • Našli jste v článku chybu?