Menu Zavřít

Jaroslav Brzoň: Bezbolestná facka pro USA

12. 5. 2015
Autor: čtk

Analytici už začali hovořit o křehkém ekonomickém oživení ve Spojených státech a najednou znovu stagnace. Ekonomický růst se v prvním čtvrtletí zastavil na 0,2 procenta. Může za to velké propuštění v ropném průmyslu a silný kurz amerického dolaru, který prodražuje export a odlákává turisty.

Růst HDP byl v předchozí periodě slušných 2,2 procenta a ve třetím kvartále 2014 dokonce pět procent. Jediné odvětví, kterému se v prvním čtvrtletí 2015 vyloženě dařilo, je zdravotnictví. Vděčí za to především takzvané Obamacare, která výrazně zvýšila výdaje v této oblasti.

Americká ekonomika model slabšího růstu v první polovině roku a silného ve druhé už zná od roku 2009. Predikce americké centrální banky to naznačují i pro letošek. Levný benzin by americké ekonomice měl prospívat. Jenže aktuální úspory domácností z levnějšího benzinu nevedou k vyššímu utrácení, ale spíše k vyšším úsporám.

Americká veřejnost musí uvěřit, že ceny benzinu a nafty zůstanou dlouhodobě nízké, a pak se vrhne i do utrácení. Připomíná to situaci za vlády Ronalda Reagana na přelomu let 1985 a 1986, kdy ropa spadla z 66 na 25 dolarů za barel a 13 let se držela nízko. To spustilo jeden z největších ekonomických boomů americké historie. Toho můžeme být svědky i nyní, záleží na dalším vývoji cen ropy.

Autor je investiční stratég BBI


Čtěte také:

CIF24

Americká ekonomika prudce přibrzdila tempo růstu

Americká ekonomika utíká světu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).