Menu Zavřít

Je IT skutečně konkurenční výhodou?

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Glosy postaršího technokrata

ebf - tip - debata

Na produkty a služby informačních technologií jsme si zvykli. Provázejí nás doma, v zaměstnání, ve volném čase, při nákupech i zábavě. S nadsázkou se dá říci, že tečou jako voda z kohoutku, když jím otočíme, někdy dokonce i bez otočení. Otázkou zůstává, jde-li o vodu křišťálovou, nebo rezatou.
IT – vnímané jako infrastruktura – vlastní kdekdo. Konkurenční výhodou tedy být nemohou. Když ovšem jednotlivcům, firmám nebo státu tato infrastruktura chybí, je její neexistence nebo zaostalost překážkou v konkurenceschopnosti. Podstatně více se to projevuje na makroekonomické úrovni. Výhody mohou být tyto: buď vlastnit něco, co jiný nemá, anebo něco využívat efektivněji než soupeř.
A jak lze IT využívat lépe? Především musíme přestat plýtvat. Zbavme se předimenzovaných prostředků pro zaměstnance bez ohledu na jeho funkci ve firmě. Zbavme se obrovských nároků na objem výpočtů či paměťový prostor. Studie totiž ukazují, že ve většině firem není výkon IT využíván na více než třicet procent. Průzkumy také vypovídají, že bezbřehé plýtvání zřídkakdy přináší ty nejlepší výsledky. Žebříčky úspěšných firem vedou spíše společnosti s konzervativními výdaji pod kontrolou.
Efektivita vzniká úsporou, zjednodušováním agend a sdíleným využíváním komoditní infrastruktury. Sdílené IT infrastruktury jsou výhodné tehdy, když nás k budování své vlastní netlačí jiné důvody – například bezpečnost. Při zavádění nových technologií se rovněž vyplatí nespěchat. Tlak výrobců je vždy veliký. Je ale dobré si uvědomit, že nakupovat později znamená mnohdy nakupovat levněji. Výrobky a služby jsou navíc prověřenější. V oblasti využívání IT se musíme více zaměřit na mezery, které firmu ohrožují a jsou potenciálním nebezpečím. Možné vyřazení kritické funkce nebo špatná reakce na rizikovou situaci bývají až příliš často podceňovány.
Zřejmým náskokem je využívat toho, čeho je na trhu nedostatek. Proprietární technologie chráněné patenty nebo autorskými právy jsou velkou výhodou, jestliže podporují progresivní trendy ve firmě. Jejich životnost je podstatně vyšší než exkluzivní využívání infrastrukturních technologií, která se rychle stávají komoditou.
Proces inovace by tedy měl postupovat směrem výrazné diferenciace. Pak se do IT evidentně vyplatí vkládat prostředky; vývoj a využívání inovativních technologií je úspěšné. Ve své snaze po inovacích si ovšem musíme dát pozor, abychom na trh nedorazili dříve než náš zákazník.
Stejná pravidla samozřejmě platí i o IT společnostech, které se svým způsobem krmí vlastním chlebem. Nebezpečí urychlené komoditizace a budování předimenzovaných kapacit vedou nejen k rychlé konsolidaci, ale mnohdy také k rychlé likvidaci. Nedávná historie komunikačního průmyslu nám to zřetelně ukazuje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).