Menu Zavřít

Je to spíš na červenou

20. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Komentář

CIF24

Slovensko se sice na Euro 2008 nekvalifikovalo, žluté karty se tam přesto rozdávají. Jednu si minulý týden vysloužil od premiéra Roberta Fica ministr financí Ján Počiatek. Co bylo důvodem? Počiatek si během velké ceny formule 1 v Monaku zaskočil poklábosit na jachtu manažera finanční skupiny J&T Ivana Jakaboviče.
Český občan uvyklý slýchat historky o golfových či maškarních dýcháncích domácích politiků s podnikateli by tuto informaci zřejmě přešel bez vzrušení. Navíc Počiatek s Jakabovičem prý ve společnosti šéfa bratislavského letiště Karla Biermanna probírali jen „formuli a počasí“ a pronášeli „nezajímavé, zdvořilostní fráze“. Tedy nic zarážejícího.
Nebýt toho, že o několik málo dní později se v Bruselu rozhodovalo o změně středového kurzu slovenské koruny vůči euru (EURO 23/2008). A změna parity, které se koruna musí držet dva roky před přijetím země do eurozóny, vyvolala výrazné posílení měny. A finančníci z J&T a ze společnosti Istrokapitál na tom vydělali na devizovém trhu těsně před rozhodnutím Evropské komise stovky milionů korun. Možná brilantní úsudek analytiků obou skupin, možná však obchodování na základě neveřejných informací. S druhou verzí přišel opoziční poslanec a bývalý ministr financí Ivan Mikloš. Kde je tedy pravda? Slovenská centrální banka už zahájila vyšetřování. V den před změnou kurzu se uskutečnily se slovenskou měnou obchody za 25 miliard Sk. Koruna přitom posílila k euru o nezvyklých padesát haléřů. Někdo tedy musel vědět více než ostatní a zřejmě to nebyl jen úzký okruh slovenských centrálních bankéřů. Svědčí o tom i výrok českého premiéra, který prohlásil, že jeho slovenský kolega Fico se mu úspěchem při vyjednávání silnější pozice koruny chlubil již týden před změnou parity. Že by tedy za únikem informací byl sám Fico?
Počkejme si však na výsledky šetření, než někoho odsoudíme. Přeci jen tu ale něco smrdí. Provázanost byznysu s politikou je očividná a jakékoli zapírání působí trapně a dětinsky. Kdy už si politici uvědomí, že naše země jsou malé, všichni se tu znají a všechno se rychle rozkecá. Měli by se podle toho začít (slušně) chovat. Nynější průšvih na Slovensku odnese prozatím vedení bratislavského letiště včetně šéfa Biermanna - na pokyn Fica budou na nejbližší valné hromadě odvoláni. Červenou kartu by si však v duchu fair play zasloužil i ministr Počiatek. A co teprve pan rozhodčí Fico?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).