Menu Zavřít

Je zdanění práce v Česku skutečně progresivní?

3. 6. 2017
Autor: Archiv Euro

Přestože je v Česku zavedena 7% solidární daň, tak je zdanění práce u velmi nadstandardních mezd nižší než u průměrné mzdy a jenom mírně vyšší než u minimální mzdy. Jak je to možné? Jaké je skutečné zdanění práce u jednotlivých mezd v Česku?

Celkové daně ze mzdy zaměstnance vypočítáme, když od mzdových nákladů zaměstnavatele odečteme čistou mzdu, kterou skutečně zaměstnanec obdrží na svůj bankovní účet. Jestliže tuto vypočtenou částku vydělíme celkovými mzdovými náklady zaměstnavatele, tak získáme zdanění práce v procentech.

CIF24

Jaké daně ze mzdy se odvádí?

Zaměstnanci je z hrubé mzdy sraženo jeho zaměstnavatelem daň z příjmu fyzických osob, sociální pojištění (6,5 % z hrubé mzdy) a zdravotní pojištění (4,5 % z hrubé mzdy). Sociální pojištění a zdravotní pojištění dále za zaměstnance odvádí zaměstnavatel (25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění). Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob mají všichni zaměstnanci nárok na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun za rok, základní daňová sazba je 15 %, z roční hrubé mzdy nad 1 355 136 korun se ještě odvádí 7% solidární daň z příjmu. Při výpočtu zdravotního pojištění a sociálního pojištění se žádné slevy neuplatňují. Sociální pojištění se však odvádí pouze do maximálního vyměřovacího základu, který pro rok 2017 činí 1 355 136 korun.

Celý článek si přečtěte na webu Finance.cz


  • Našli jste v článku chybu?