Menu Zavřít

Jediná superpojišťovna je nesmysl

15. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Více než množství pojišťoven jsou důležité jejich pravomoci

S více než milionem klientů je Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) druhou největší u nás. V poslední době se o ní hovořilo především v souvislosti se zamýšlenou fúzí s Vojenskou zdravotní pojišťovnou (Vojenská ZP). Ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček se fúzím, pokud přinesou úspory, nebrání. Záměry opozice vytvořit po volbách pouze jednu „superpojišťovnu“ však odmítá. „Jde o nesmyslný záměr, který může narušit celý zdravotní systém, “ říká mimo jiné v rozhovoru.

EURO: Potvrdil se i v dalších měsících razantní patnáctiprocentní propad výběru pojistného, jaký jste zaznamenali v lednu letošního roku? GAJDÁČEK: Výběr v současné době kolísá jen mírně. Pokud se v ekonomice nestane nic mimořádného, pak by vybrané pojistné na konci tohoto roku mělo být téměř na loňské úrovni. Oproti lednu jde o příznivější čísla, ale ve srovnání se zdravotně pojistným plánem na letošek půjde o propad nejméně o sedm až osm procent. Pojišťovny v minulých letech naštěstí nepodlehly politickým tlakům rozpustit zůstatky vybraného pojistného ve zdravotnických zařízeních. Proto se z pohledu naší pojišťovny zdá, že bychom rok 2009 měli ufinancovat bez větších výkyvů.

EURO: Po prvním roce, kdy museli Češi platit poplatky u lékaře, ušetřilo ministerstvo zdravotnictví celkem deset miliard. Jak jste změny v čerpání péče registrovali vy? GAJDÁČEK: Bohužel bylo slovo poplatky tím nejskloňovanějším v minulém roce a půl a stalo se politickým tématem. Jejich zavedení mělo svůj význam. Došlo k významnému posunu od úhrad nejlevnějších léků a banálních návštěv u lékaře k financování moderní a drahé léčby, především onkologických nemocí. Což je zásadní a ne vždy tomu tak bylo. Obecně existují jen dvě možnosti: buď se pacient na zdravotní péči určitým způsobem finančně podílí, čímž se zároveň reguluje nadbytečné čerpání péče, nebo se čerpání omezí direktivně, jak jsme to zažili například v roce 2006. (Tzv. úhradová vyhláška tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha významně omezila výdaje na drahou péči – pozn. red.) Pak ale pacient nemá šanci se rozhodnout. Já se přikláním k osobní odpovědnosti každého pacienta.

EURO: Úplné zrušení poplatků, o němž se hovoří, byste tedy chápal jako krok zpět? GAJDÁČEK: Určitě. A nejspíš přijde doba, kdy některá z opozičních stran sama přijde s novým návrhem plateb. Kdyby došlo k politické dohodě a odlišovaly se regulační poplatky a spoluúčast pacienta – jako například za hospitalizaci v nemocnici – byla by dnes situace jiná. V tomto politickém prostředí však nevidím naději, že by někdy došlo ke konsenzu.

EURO: Kraje nyní pacientům vracejí poplatky zaplacené v krajských zařízeních a pojišťovny podle zákona musejí výběr poplatků kontrolovat. Nenarostla vám kvůli tomu po novém roce administrativa? GAJDÁČEK: Je to pro nás velká zátěž navíc, ale musíme se s ní poprat. Provádíme kontroly ve všech krajských zařízeních a máme informace, že i některé městské nemocnice začaly poplatky refundovat. Nám jde o to, zda je dodržena litera zákona. Některé nemocnice poplatky nevybírají, a proto jsme přistoupili k sankcím. Udělili jsme zatím pokuty spíše v nižší sazbě, abychom ještě dále nezvyšovali finanční napětí v nemocnicích. Celkem máme rozjednáno šestnáct správních řízení, včetně pěti ve Středočeském kraji.

EURO: V souvislosti s těmito pokutami vám středočeský hejtman David Rath vzkázal, že po vítězství ČSSD ve volbách vás za trest sloučí dohromady s VZP. Co na to říkáte? GAJDÁČEK: Neobávám se toho. Pan hejtman má rád silné soupeře; rád se s ním v tomto názorovém střetu utkám. Mít jen jednu pojišťovnu je nesmysl. Pak by existoval jednotný národní zdravotní systém a jeho nedostatky můžeme vidět například ve Velké Británii. Je otázkou, zda současný počet pojišťoven je přiměřený. Ale spíše než množství je důležitější celkové nastavení systému pravomocí i zodpovědnosti pojišťoven.

EURO: Topolánkova vláda zamýšlela zfúzovat vaši pojišťovnu s Vojenskou ZP. Jak se bude situace dále vyvíjet? GAJDÁČEK: Šlo o vládní materiál, který nakonec nebyl jako záměr projednán. V tuto chvíli žádné další kroky neproběhly. Došlo ke změně ve správní radě Vojenské ZP i ve vedení. My jsme ale na správní radě projednali pouze informaci o tom, že je záměr fúze ve hře. Žádný další materiál nebyl vládou předložen ani schválen. Sloučení by ale obecně mělo přinést především finanční stabilizaci systému.

EBF24

EURO: Nedávno proběhla ministerská konference o ekonomické udržitelnosti evropských zdravotních systémů. Jak se díváte na ten český? GAJDÁČEK: Zcela jistě má velké rezervy. Třeba přesun peněz směrem k závažným onemocněním a moderním způsobům léčby by měl být nejvýznamnější krok. Hodnota lidského života rozhodně není 30 korun. Pokud budeme plýtvat levnými léky, bude drahá péče méně dostupná. Je tedy otázka, co společnost skutečně chce.

BOX: Jaromír Gajdáček (50) působí ve veřejném zdravotním pojištění od jeho vzniku na začátku 90. let. Od roku 1997 pracoval jako výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR. V dubnu loňského roku byl jmenován generálním ředitelem Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).