Menu Zavřít

Jedináček není na prodej

19. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Případní zájemci o dceřinou společnost VZP mají zatím smůlu

Přestože je Pojišťovna VZP (PVZP) v komerčním pojišťovnictví až sedmnáctým hráčem na trhu, v oblasti pojišťování cizinců obsadila tato dcera Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) jedno z předních míst. Pojišťování cizinců je dynamicky se rozvíjející odvětví se značným potenciálem. Není proto žádným překvapením, že si na PVZP dělalo zálusk už několik zájemců. Zatím však marně.

Prodávat se nebude

Vznik společnosti PVZP souvisí s novelou zákona o pojišťovnictví, která vešla v platnost počátkem roku 2004. Na jejím základě již nebyla VZP oprávněna zprostředkovávat komerční zdravotní pojištění. Byla proto založena dceřiná společnost, jež převzala stávající komerční agendu VZP i klienty. Hlavními produkty PVZP jsou pojišťování cizinců při cestách do Česka (je jednou z pěti pojišťoven, které se tímto zabývají) a pojištění léčebných výloh při vycestování do zahraničí. Pojištění cizinců tvoří třicet až čtyřicet procent zisku společnosti a jeho význam je částečně dán historicky. VZP byla totiž vůbec první pojišťovnou, která se na tuto skupinu pojištěnců zaměřila. „Kolem roku 1993 se zde začaly ve větší míře vyskytovat osoby, které neměly přístup do veřejného pojištění. VZP byla jedinou pojišťovnou, která byla ochotna toto připravit,“ vzpomíná Robert Kareš, náměstek úseku pojištění PVZP. Společnost si tak vybudovala v oblasti pojištění cizinců pobývajících v tuzemsku silnou pozici. Trh s tímto typem služeb má ještě velké rezervy a stoupá poměrně rychle. „Česká republika je atraktivní zemí. Stává se turistickou i pracovní destinací. Spousta cizinců k nám ale přijíždí nepojištěna vůbec, nebo je jejich pojistka falešná. Pojištěných jich je pouze kolem šedesáti procent,“ tvrdí Kareš. Podle informací týdeníku EURO se před časem objevili zájemci o koupi PVZP. Vedení mateřské VZP však informace o prodeji jednoznačně odmítá. „Jestliže se nějaká jednání o prodeji PVZP vedou, neprobíhají kompetentně. Úmysl o prodeji správní rada nejenže neschválila, ale ani neprojednala,“ zdůrazňuje první náměstek ministra zdravotnictví a předseda správní rady VZP Marek Šnajdr. Odborníci však připouští, že současná celková situace ve východní a střední Evropě k možným fúzím či akvizicím pojišťovacích ústavů nahrává. „Mnoho bank, které se nyní potýkají s problémy, se například snaží prodat své pojišťovací divize a soustředit se na vlastní bankovní činnost. Příkladem může být probíhající prodej pojišťovací divize rakouské Erste pojišťovně Vienna Insurance Group. Zvláště pojišťovny působící ve střední a východní Evropě mají velmi solidní růstový potenciál a pro ty, co mají dostatek kapitálu, jsou lákavým soustem,“ sdělil Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus.

Čekání na reformu

Bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath nepovažuje samotný vznik této společnosti za bezproblémový. Natož její prodej. PVZP byla dokonce jedním z předmětů zkoumání v rámci nucené správy VZP a dle jeho soudu naše největší zdravotní pojišťovna porušila jejím založením zákon. „Zřízení dceřiné obchodní společnosti je zakázáno ze zákona, kde je napsáno, že pojišťovna nesmí podnikat,“ tvrdí Rath. Obtížná byla podle něj také samotná kontrola organizace. „Jako akciovka podléhají různým stupňům obchodního tajemství. Bylo velmi obtížné tam pronikat třeba na kontroly. Náš záměr byl jasný. Pokud bych byl ve vládě i nadále, VZP by dostala za úkol tuto firmu zlikvidovat a případný stávající majetek by byl připsán na ni,“ dodává exministr.
Základní jmění PVZP činilo 60 milionů korun a později bylo navýšeno na rovných sto milionů korun. „Z mého pohledu je tento vklad jednoznačně podezřelý. Ředitelka Musílková tím porušila platný zákon o VZP,“ je přesvědčen Rath.
Zmíněné ústavy o čistotě celé transakce nepochybují. Veškeré finanční prostředky vložené do dceřiné společnosti pocházely z provozování soukromého připojištění, nikoliv z prostředků veřejného zdravotního systému. Navíc všechny zisky a dividendy putují zpět do mateřské organizace. „Pojišťovna provádí doplňkové komerční pojištění z titulu evropské legislativy, která vyžaduje ekonomické a formální oddělení komerčního pojištění od základního povinného všeobecného pojištění,“ hájí postavení pojišťovny Šnajdr a dodává, že širší koncepci této společnosti má současná správní rada na programu někdy v září. To už by měla být také konečně podrobněji známa připravovaná nová podoba legislativy. „Vzroste prostor pro nové komerční produkty. Očekáváme, že portfolio pojišťovny poroste,“ doufá Šnajdr. Jenže pojišťovny samy zatím stále neví, jaké jim nová legislativa nabídne možnosti. Perspektivu vidí v zúžení nabídky veřejného zdravotního pojištění, což by jim rozšířilo prostor pro vlastní byznys.

CIF24

SOUVISLOSTI
Perspektivní trh V roce 2007 byla v nemocnicích v ČR poskytnuta zdravotní péče celkem 69 770 cizincům s celkovými náklady na zdravotní péči v hodnotě 444 milionů korun (pro srovnání: za pět let se počet ošetřených zvýšil o 22 procent a náklady o více než dvanáct procent). Z tohoto počtu pocházelo 36 169 ošetřených cizinců ze zemí Evropské unie. Nejčastěji byli ošetřeni pacienti ze Slovenska, Ukrajiny, Německa a Vietnamu. Pohledávky za neuhrazenou zdravotní péči o cizince ke konci roku 2007 dosáhly 46,6 milionu korun. Pramen: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

GRAF
Na vzestupu Vývoj objemu předepsaného pojistného v České republice
… Pramen: Česká asociace pojišťoven

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).