Menu Zavřít

JEDNONOZÍ ZBLOUDILCI

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Rozhodnutí o způsobu odstátnění čtyřiceti podniků se odkládá

Vláda minulý týden vrátila ministru financí Pavlu Mertlíkovi k přepracování návrh na postup privatizace státních podílů ve čtyřiceti významných podnicích, kde má velkou účast stát. Mertlík v rozhovoru pro EURO řekl, že novou verzi předloží vládě zhruba za měsíc. Znamená to, že poslanci jeho zprávu neprojednají dříve než před Vánocemi. Pokud ji - vzhledem k chaotické situaci na politické scéně - vrátí k přepracování i Poslanecká sněmovna, dá se očekávat další skluz. Takže o p rivatizaci se zřejmě rozhodne až někdy na jaře roku 2000.

Špidla chce systém.

„Zadání Poslanecké sněmovny bylo, že se má předložit systém privatizace, a ten materiál tomu neodpovídal, spíše naznačoval řešení jednotlivých případů. Právě pro nesoulad mezi zadáním a výsledkem byl materiál ministru Mertlí kovi vrácen k přepracování, řekl v rozhovoru pro týdeník EURO vicepremiér Vladimír Špidla. Podle něj se má zformulovat obecná strategie, se kterou má být seznámena Poslanecká sněmovna. „Materiál je určen především pro sněmovnu, která chce vědět od vlády, jakou má představu o privatizaci. Kabinet ale musí nejdříve rozhodnout, zda jde o rozumné zásady, které chce hájit jako vládní politiku, dodal Špidla. Podle něj vrácením zprávy ministerstva financí se privatizace neoddaluje. „Když jsem dělal orientační běh, tak jsem ho běhal pod heslem, že jednonohý, který jde správně, dorazí rychleji než zdravý, který bloudí. O něčem tak velkém, jako je privatizace velkého počtu významných podniků, nelze bez systému rozhodnout, míní ministr Vladimír Špidla.

Byl to zase Grégr?

Další místopředseda vlády Pavel Rychetský na dotaz týdeníku EURO prostřednictvím ředitele své kanceláře Víta Schorma sdělil, že Mertlíkova zpráva byla odmítnuta ze dvou důvodů. „Jeden z členů vlády, který nebyl na schůzi vlády pří tomen (podle informací týdeníku EURO šlo o Miroslava Grégra), požádal, aby tento materiál byl projednán na té schůzi vlády, které se bude moci zúčastnit, uvádí Schorm. Až jako druhý bod uvádí důvod, o kterém již mluvil Špidla, tedy že „materiá l neodpovídá požadavkům usnesení Poslanecké sněmovny (183/1999), neboť neobsahuje koncepční pohled na institucionální a procesní rámec privatizace a kritéria pro přístup státu k výkonu jeho vlastnických práv, zejména z personálního hl ediska .

Mertlík v rozhovoru pro týdeník EURO řekl, že zpráva podle převažujícího názoru vlády neobsahovala koncepční zdůvodnění, proč jsou jednotlivé kroky navrhovány. „Maximálně do měsíce vypracujeme požadovanou důvodovou zprávu a materiál půjde znovu do vlády, dodal s tím, že informace o jednání vlády má pouze zprostředkované.

Rozhodnutí vlády se nelze divit: ačkoliv šlo o klíčový materiál ministerstva financí, nebyl při jeho projednávání přítomen ani Mertlík (byl s premiérem Milošem Zemanem na oficiální návštěvě Lotyšska), ani jeho náměstek pro privatizaci Jan Mládek (byl s ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem na slavnostním pokládání základního kamene nové motorárny Škody Auto v Mladé Boleslavi), takže zprávu resortu předkládal náměstek Miloslav Fiedler, který s privatizací nemá nic společného.

Vláda má času dost.

Vzhledem k tomu, že zmíněné usnesení Poslanecké sněmovny pochází z letošního února, další zhruba měsíční zpoždění skutečně nehraje roli. Může se ale stát, že kabinet Miloše Zemana bude tak dlouho otálet, že materiál o z působu privatizace čtyřiceti klíčových podniků se státní účastí předloží Poslanecké sněmovně už vláda jiná.

Materiál ministerstva financí, který má týdeník EURO k dispozici, tedy bude rozšířen o novou důvodovou zprávu, avšak návrhy na postup privatizace se pravděpodobně nezmění. Proto zveřejňujeme privatizační představy Mertlíkova resortu, avšak s upozorněním, že uvedené privatizační termíny se automaticky posunují, jelikož návrh bude vláda projednávat až za měsíc.

SPT Telecom.

Vládě bude předložen materiál k dořešení privatizace 51,1 procenta akcií. Určí se privatizační poradce (ve výběrovém řízení), který na základě vyhodnocení transakčních dokumentů se společností TelSource doporučí varianty řešení. Předpok ládá se i možnost zvýšení účasti firmy TelSource (v závislosti na výsledcích jejího dosavadního působení v SPT Telecom) v kombinaci s nabídkou akcií na domácím i zahraničních kapitálových trzích. Zvažuje se možnost privatizace čá sti akcií ve prospěch široké veřejnosti a zaměstnancům podniku. V připomínkovém řízení ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje vyhodnotit, zda případný prodej zaměstnaneckých akcií neovlivní negativně tržní cenu ostatních akcií.

České radiokomunikace.

Vláda rozhodla o privatizaci 51 procent akcií prostřednictvím renomovaného poradce a koordinátora (ABN AMRO Rotschild - pozn. red.) prodeje (EURO 44/1999). V rámci veřejné nabídky bude umožněno společnosti TeleDanmar k zvýšit svůj akciový podíl na 34 procent. Výnos pro FNM, odhad je minimálně 18 miliard korun, lze očekávat v první polovině roku 2000.

Paramo.

O vítězi výběrového řízení rozhodne s konečnou platností vláda v prvním čtvrtletí roku 2000 a ministerstvo financí minimální výnos z prodeje 70,9 procenta akcií odhaduje na 600 milionů korun.

Koramo.

Podíl Fondu národního majetku (26,2 procenta akcií) je neúspěšně nabízen v blokových prodejích v RM-Systému. Majoritním vlastníkem Korama je společnost Chemapol Trade (52,3 procenta akcií). Ta je dceřinou firmou podniku Chemapol Group, na kterou byl prohlášen konkurs. Ministerstvo financí přesto očekává, že se podíl FNM ještě letos prodá.

České aerolinie.

Ministerstvo dopravy a spojů (MDS) v květnu 1999 předložilo vládě zprávu s názvem „Informace o možnostech dalšího vývoje ČSA , ze které vyplývá, že resort zvažuje tři varianty. Vstup zahraničního investora, a to buď strategického partnera (letecké společnosti), nebo vstup institucionálního investora, případně privatizaci akcií ČSA (FNM drží 56,9 procenta akcií) jejich nabídkou na zahraničních kapitálových trzích.

Unipetrol.

Privatizace tohoto petrochemického holdingu závisí na dořešení koncepce jeho postavení a na formě jeho případné restrukturalizace, což znamená vyřešení otázky majetkového uspořádání dceřiných společností (například vstupem zahraničních in vestorů formou navýšení základního jmění). Čeká se na stanovisko ministerstva průmyslu a obchodu. Optimální metodu zřejmě doporučí renomovaný poradce, který bude vybrán ve výběrovém řízení. Bude-li zvolena varianta osamostatnění dceřiných společnost í, výnos nepůjde do Fondu národního majetku, ale do Unipetrolu.

ČEZ.

Rozhodnutí o dokončení privatizace bylo podmíněno dokončením jaderné elektrárny Temelín, přijetím energetické a průmyslové politiky a vyčleněním přenosové soustavy (více o této otázce viz strana 40). Žádný z těchto předpokla dů zatím nebyl splněn. Další postup privatizace ČEZ navrhne Grégrův resort v připravované expertize optimálního způsobu privatizace celého elektroenergetického sektoru včetně distribučních společností do konce prvního pololetí roku 2000. Jak týdeník EURO uvedl, o privatizaci společnosti ČEZ, kde Fond národního majetku vlastní 67,7 procenta akcií, projevil zájem americký energetický koncern AES Corporation.

Severočeské doly.

Bude zvážena nabídka prodeje 54 procent akcií dolů společnosti ČEZ výměnou za její podíl na přenosové soustavě pro FNM. Grégrův resort v připomínkovém řízení uvádí, že připraví na základě expertní analýzy další alternativy privatiz ace do konce června 2000.

EBF24

Česká pojišťovna.

Vládě bude do konce roku 1999 předložen návrh dalšího postupu při dokončení privatizace společnosti v roce 2000. Stát má v držení 30 procent akcií.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).