Menu Zavřít

Jen ať mlsají – když se jim to líbí

17. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Americká odpověď na globální standardy ..

boje s obezitou: “Osobní odpovědnost” Jak změnit stravovací návyky několika set milionů lidí? To je skličující problém, který se Světová zdravotnická organizace (WHO) snaží vyřešit pomocí svého návrhu na celosvětový boj s obezitou. Jde o odvážnou a potřebnou iniciativu, naneštěstí ji však může sabotovat nejtlustší národ světa – Američané.

OSN odhaduje, že na celém světě žije tři sta milionů obézních lidí a dalších 750 milionů má nadváhu. Nadměrnou tloušťku eviduje u 22 milionů dětí mladších pěti let. Odborníci z celého světa se shodují, že je nezbytné něco udělat. Ale to je zřejmě vše, na čem se shodnou.

WHO strávila minulý rok přípravou řady nezávazných aktivit, které mohou vlády jednotlivých zemí využít, aby se vyrovnaly s nadváhou a obezitou svých obyvatel. Iniciativa má být přijata v květnu, ale Spojené státy, podporované silnou potravinářskou lobby, zuřivě bojují za zmírnění navrhovaných opatření. Ta zahrnují omezení reklamy, změny ve značení na etiketách, uvalení vyšších daní na nezdravá jídla a eliminaci dotací na cukr.

Taktika americké vlády je v tomto případě v podstatě stejná, jakou použila k zablokování mezinárodní akce proti globálnímu oteplování. Spojené státy napadají základní argument WHO, že cukry a tuky způsobují obezitu. A tvrdí, že tento fakt není “dostatečně vědecky prokázaný”.

Snaha Spojených států už nese první ovoce. Vydání konečného návrhu opatření bylo odloženo na konec února, aby bylo možné je dále komentovat. Mezitím se začali ozývat další nespokojenci – 9. února vznesli ministři obchodu rozvojových zemí, z nichž mnohé produkují cukr, námitky proti vědeckým poznatkům, z nichž tyto návrhy vychází.

Technicky vzato mají Spojené státy pravdu. William R. Steiger, vedoucí delegace amerického ministerstva zdravotnictví a sociální péče (HHS) při WHO, si ve svém dopise této organizaci stěžoval, že důkazy spojující cukr a tuky s obezitou pocházejí z epidemiologických studií, a nikoli ze striktních předpisů klinických testů. “V naší zemi nelze něco prezentovat jako vědecký fakt, pokud to není dostatečně podloženo,” protestuje mluvčí amerického HHS.

Taková argumentace dohání experty v oblasti výživy k zuřivosti. “Spojené státy tu spojitost vlastně nevyvracejí. Tvrdí jen, že není dostatečně prokázaná,” konstatuje Shiriki Kumanyika, profesorka epidemiologie na Pennsylvánské univerzitě. Ve skutečnosti je téměř nemožné prokázat příčinu neinfekčních onemocnění. Neexistuje ani absolutní důkaz, že kouření způsobuje rakovinu. “Většina významných veřejných zdravotnických akcí vychází z nejlepších dostupných důkazů. Jinak bychom nikdy nic neudělali,” dodává.

Ani Spojené státy však neprosazují naprostou pasivitu. Americká střediska pro prevenci a kontrolu infekčních nemocí odhadují, že každý třetí dospělý Američan je obézní a patnáct procent dětí má nadváhu – což je dvojnásobek stavu před deseti lety. Steiger ve svém dopise uvádí, že USA preferují přístup, který “propaguje hledisko, že všechny potraviny mohou být součástí zdravé a vyvážené stravy, a podporuje osobní odpovědnost při výběru stravy”.

“AMORÁLNÍ”
Špatné sebeovládaní je však jen jedním z aspektů problému obezity. “To jsme o tolik nezodpovědnější než před deseti lety?” ptá se Kelly D. Brownell, ředitel Centra pro poruchy stravování a tělesné hmotnosti na Yale University. “Ve výběru zdravější stravy nám brání obrovské překážky.” Sem patří větší porce, nedostatečné informace o nutriční hodnotě na obalech potravin, rychlé občerstvení prodávané ve školách a omezení tělesné výchovy.

Ani sami zdravotní experti nestojí jednotně za všemi návrhy WHO. Některým vadí zdanění jídel s ohledem na nutriční hodnotu, ačkoli stejná taktika byla úspěšná proti kouření. “Jídlo je věc, kterou potřebujeme k životu,” namítá Dr. C. Ronald Kahn, prezident Joslinova diabetologického centra v Bostonu. “Co opravdu potřebujeme, je méně jíst.”

Myšlenku jíst méně však zatracuje potravinářský průmysl a toto doporučení v návrzích Světové zdravotnické organizace ani nenajdete. WHO ovšem doporučuje omezování reklam, které nabádají, abychom jedli více, zejména pokud jsou zaměřeny na děti. “Reklamy na nezdravá jídla pro děti jsou neetické a amorální,“ rozohňuje se Dr. Walter C. Willett, vedoucí katedry výživy Zdravotnické školy při Harvardově univerzitě.

Opatření navrhovaná Světovou zdravotnickou organizací společně vytvářejí komplexní přístup zahrnující osvětu i legislativní normy. Stejná kombinace pomohla Spojeným státům omezit kouření na polovinu, trvalo to však čtyřicet let. “Snížit výskyt obezity na polovinu bude trvat přinejmenším stejně dlouho,” prorokuje Willett. Dodává, že jen tehdy, když americká vláda začne brát problém obezity skutečně vážně. A pro takové tvrzení zatím nemáme „žádné dostatečné vědecké důkazy“.

ebf - tip - debata

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Vladimír Nový, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).