Menu Zavřít

JEN ZDÁNLIVÝ PÁD

5. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Termínované účty

Typickou otázkou těchto dnů je, kam dát krátkodobě nebo střednědobě volné peníze, například za prodej starého bytu před chystaným nákupem nového. Lidé se dívají na úroky v bankách, které prudce padají, a jsou zmateni. Ve skutečnosti ale dostanou za svůj vklad zhruba stejně jako před půl rokem.

Úrokové sazby z vkladů se v posledních několika měsících opravdu výrazně snížily. Jestliže si některý z čtenářů schovává stará čísla týdeníku EURO včetně toho úplně prvního z 26. října 1998, může se o tom snadno názorně přesvědčit sám. Jak jsme tehdy v naší tabulce úroků uvedli, k 21. říjnu loňského roku nesl vklad 100 000 korun uložený na měsíční termínovaný účet v přepočtu na rok kupříkladu v Komerční bance 10,2 procenta a v Investiční a Poštovní b ance dokonce 11,2 procenta. Nyní to ale je zhruba o polovinu méně, konkrétně podle posledních březnových údajů činí úrok z uvedeného vkladu v Komerční bance 5,4 a v IPB 5,8 procenta.

Plusová realita

Tento razantní pokles je ale jenom zdánlivý. Loni v říjnu byly totiž vysoké nejen úrokové sazby, ale také inflace. Právě z tohoto důvodu uvádíme v naší pravidelné úrokové tabulce nejen hrubou, ale také čistou sazbu (odrážející skutečnost, že úroky z vkladů podléhají patnáctiprocentnímu zdanění) a především pak sazbu očištěnou o inflaci. Od čisté roční úrokové sazby odečítáme vždy poslední známý meziroční nárůst spotřebitelských cen. Pro jemnější zhodnocení aktuální situace ještě navíc vždy vypočítáme čistou úrokovou sazbu za jeden měsíc a od ní odečteme poslední známou změnu spotřebitelských cen z měsíce na měsíc. Teprve tyto dvě reálné sazby (po odpočtu daně a inflace) poskytují vkladateli skutečný obrázek, co se s jeho penězi v bance vlastně děje. Jestliže má reálná úroková sazba záporné znaménko, reálná kupní síla vkladu se snižuje, a naopak.

Tabulka na vedlejší stránce ukazuje, že v případě termínovaného vkladu sto tisíc korun na jeden měsíc dostaneme nyní v rámci námi sledovaných bank největší roční úrok od České spořitelny, a to jak v hrubém, tak i v čistém a ;reálném vyjádření včetně přepočtu na měsíc. Při uvedeném vkladu můžeme v této bance podle aktuálních čísel očekávat reálný roční výnos 1,6 a v přepočtu na měsíc 0,47 procenta. Loni v říjnu činily tyto sazby minus 0,4 a plus 0,6 proc enta. O nějakém propadu reálných úrokových sazeb z vkladů tedy nemůže být příliš řeč, v ročním pohledu je to dokonce přímo naopak - záporná sazba se změnila v kladnou.

Dlouhodobě nejasno

Člověka, který zvažuje, zda dát momentálně volnou sumu na pár měsíců na termínovaný účet, pochopitelně nezajímá jenom nynější situace, ale také pravděpodobný budoucí vývoj. Co tedy můžeme na základě dnešních informací očekávat?

Úrokové sazby centrální banky, a tudíž i komerčních bank se mohou do léta docela dobře ještě dále snížit, ale už jenom tak asi o půl procentního bodu. Zda k tomu skutečně dojde, anebo ne, to nám napoví v předstihu kurs koruny. P okud ten neklesne z dnešní úrovně kolem 19,60 Kč někam za 19,70 Kč za marku, úrokové sazby by se mohly snížit, v opačném případě ale asi ne. Zůstaneme-li u našeho příkladu termínovaného vkladu na jeden měsíc v České spořitelně, potom by roční úroková sazba mohla klesnout z dnešních 6,6 procenta na šest, ale možná ještě o něco níž, protože aktuální sazba ČS je ve srovnání s ostatními bankami poměrně vysoká. Inflační výhled do léta je poměrně příznivý, což znamená, že sp otřebitelské ceny by se měly zvyšovat jen velmi mírně. Nejasno ale panuje ohledně druhé poloviny roku, protože v ní by se už mohl projevit ve vyšší inflaci vliv oslabené koruny z prvních letošních měsíců.

Sázka na tři měsíce

CIF24

Jestliže tedy chceme zaopatřit momentálně volné peníze co nejlépe a zároveň je mít takříkajíc v určité pohotovosti pro očekávané vydání, jeví se termínovaný účet v bance jako vhodná a rentabilní varianta. Stavební spoření jsme z našeho uvažování vyloučili, protože to se hodí jen pro horizont pěti let nebo pro zájemce o půjčku na nové bydlení. Nákup podílových listů investičních fondů také zamítneme, jelikož při jejich prodeji dříve než po šesti měsících od nabytí bychom při šli o daňové osvobození. Do spekulace na burze se rovněž nebudeme pouštět, i když nedávné prudké vzestupy některých akcií k ní lákají - jak jsme řekli, mluvíme o případu, že jsme nějaké větší peníze právě teď získali a potřebujem e je také po pár měsících mít na plánované vydání. Akce typu hop, anebo trop by byla už zcela jiným příběhem.

Obecně platí, že čím vyšší vklad, tím vyšší úroková sazba, samozřejmě ale jenom do určité výše vkladu i úrokové sazby. Banky proto obvykle stanovují určitá pásma vkladů, například do sta tisíc nebo od tří set tisíc do půl milionu korun a podob ně. Samozřejmě že si zvolíme podle svých možností co nejvýhodnější pásmo. Pokud můžeme ve své bance volit mezi pohyblivou a pevnou sazbou, vybereme si pevnou, ale vzhledem k velké nejistotě dalšího vývoje i k již uvedené potřebě poměrně vy soké likvidity bychom neměli jít při uložení na termínovaný vklad za hranice tří měsíců.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).