Menu Zavřít

Ještě je co vylepšovat

29. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Novinka z dílny Microsoftu konkurenci nepředběhne

Rok 2008 byl rokem prohlížečů. Google představil svůj projekt Chrome, vyšel nový Firefox, Opera a také Microsoft pustil do světa zatím ještě betaverzi svého IE 8. Ten je nyní ve stavu takzvaného RC, tedy release candidate, kdy má již všechny funkce implementované a pracuje se na odladění drobných nedostatků. Tedy v posledním stadiu vývoje před uvedením na trh. RC verze je běžně nedostupná, dle informací z Microsoftu je jí však Beta 2 hodně blízká.
Laťka byla zejména díky počinu Chrome nastavená hodně vysoko. Chrome uživateli dává pocit, jako by pracoval v desktopové aplikaci, a nikoliv v prohlížeči, má skvělý design, pár hodně dobrých nápadů a hlavně je rychlý. Osmá verze Internet Exploreru je dost přepracovaná. Tak moc, že Microsoft doplácí na svůj osobitý přístup ke standardům. Chce-li vývojář napsat web na základě standardních pravidel, v prohlížečích Microsoftu pravidelně taková stránka nefunguje. Vývojář proto musí svůj kód záměrně přizpůsobit korektnímu zobrazení v IE. To se dělá tak, že se použité standardy poruší a kód stránky zanese několika mírně řečeno neobvyklostmi. Snaha Microsoftu o dodržení standardů má za následek poněkud komickou situaci, kdy stránky „optimalizované pro IE“ v nové verzi nefungují. Microsoft musel do prohlížeče implementovat speciální mód, který soukromě označuji jako mršič. Ten správně zobrazí stránky vytvořené pro starší verze IE. Pro srovnání doporučuji test, který odhalí důslednost dodržování standardů libovolného prohlížeče: http://www.webstandards.org/action/acid3.
Snaha o bezpečnost je na druhou stranu už pár let pro Microsoft evidentně prioritou. Od nástupu relativně bezpečných a stabilních winXP a IE ve verzi sedm se v této oblasti firma hodně posunula dopředu a osmá verze prohlížeče v trendu pokračuje. Druhá betaverze má vylepšenou ochranu proti podvrhnutým stránkám, takzvaný SmartScreen filter. To nejdůležitější je ale v případě prohlížeče komfort při vyhledávání a zobrazování stránek. V tom je osmá verze poněkud pozadu. Ne že by nenabídla nic nového, ale většinu z praktických vychytávek už přinesly předchozí novinky, zejména Chrome. Například adresní řádek při zadávání URL stejně jako v případě Chrome nabízí kromě historie také názvy doposud nenavštívených stránek, které prohlížeč aktivně vyhledává podle vkládaného textu, RSS vlákna a oblíbené položky. Vyhledávací pole umí zobrazit i obrázky k hledanému textu. Pokud do prohlížeče vložíte nový vyhledávací modul, například eBay, na dotaz Armani Aro se zobrazí přímo nabídka zboží s fotkami hezkých hodinek za rozumnou cenu. IE 8 nově umí barvami sdružovat otevírané panely do skupin. Vizuálně je velice pohodlné při větším počtu otevřených tabů příbuzné stránky poznat podle barvy. Dalším opisem z Chrome je anonymní prohlížení internetu. Při otevření prázdného panelu a provedení volby z kontextové nabídky je možné putovat po všech možných závadných stránkách, ať už povahy pro dospělé či těch, v nichž je legálního softwaru tolik jako vzduchu na Měsíci. Zavřením okna či tabu se smaže historie a veškeré stopy po návštěvě internetových slumů. IE 8 Beta 2 už je slušný prohlížeč. Dohání konkurenci, která naopak za poslední dva roky hodně ztratila. Osobně ale více věřím projektu Chrome. Funkce jsou v podstatě shodné, design a ergonomie ovládání lepší. Navíc by časem mohla přijít hlubší provázanost s ostatním softwarem Google, což by Chrome katapultovalo téměř na úroveň operačního systému.

Klady dohání konkurenci

CIF24

Zápory
přirozený terč pro podsvětí internetu

Tabulka:
Internet Explorer 8 Beta 2
cena: zdarma
adresa: http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/

  • Našli jste v článku chybu?