Menu Zavřít

Jihomoravský Berlusconi

16. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Statutární orgány brněnského fotbalového klubu jsou plné politiků

Být stále v něčem první je pravděpodobně údělem brněnského fotbalu. Místní prvoligový klub byl po listopadu 1989 jedním z prvních plně profesionálních klubů v zemi, první nesl ve svém názvu jméno sponzora, první, ne-li jediný vrcholový klub v Česku, se dostal z konkursu a jako první je spoluvlastněn představitelem samosprávy. Jedním z nových vlastníků klubu a šéfem představenstva 1. FC Brno je totiž Vlastimil Sehnal, bývalý poslanec, člen krajské rady a vrcholového vedení ODS, ale také podnikatel a starosta Lipůvky, obce s jedenácti stovkami obyvatel na Blanensku. Tím však výčet politiků ve statutárních orgánech fotbalového klubu nekončí, právě Sehnal totiž do představenstva a dozorčí rady přivedl několik představitelů regionální i celostátní samosprávy – stínové ministry, krajské zastupitele včetně hejtmana a brněnské radní.

Rychlá akce.

Brněnský fotbalový klub změnil od počátku devadesátých let majitele už několikrát. Poté, co jeho dlouholetý vlastník Lubomír Hrstka dovedl impérium svých společností s názvem Boby ke krachu (EURO 9/2002), skončil klub v konkursu. Z něj ho před třemi lety za zhruba 30 milionů korun vykoupil Jaroslav Bubla, bývalý majitel Stavo Artikelu, v té době největšího obchodníka se stavebninami v Česku (EURO 29/2002). Prozatím poslední transakce se odehrála koncem minulého měsíce, kdy akcie odkoupil Vlastimil Sehnal a jeho čtyři obchodní partneři, z nichž jsou veřejně známí tři – Jaromír Jukl, Roman Pros a Stanislav Pros. Své kolegy charakterizuje Sehnal jako podnikatele z Brna a okolí se vztahem ke sportu, například společnosti bratří Prosů se zabývají sportovními povrchy, Jaromír Jukl byl členem přecházejícího představenstva 1.FC Brno.
Částku, za kterou Sehnal a jeho partneři koupili fotbalový klub, nechce starosta Lipůvky prozatím konkretizovat. „Cena byla běžná za klub hrající první ligu v Brně,“ říká tajemně. Týdeník EURO má informace, že se hodnota operace výrazně nelišila od sumy, kterou před třemi lety za klub zaplatil Bubla. Ačkoliv se o prodeji brněnského fotbalu mluvilo v kuolárech dlouho, transakce proběhla velmi rychle. „Vyjednávání trvalo sice jen dva dny, ale bylo to hodně intenzivních 48 hodin,“ upřesňuje Sehnal. Připouští, že by v nejbližší době mohly nastat změny v akcionářské struktuře firmy: „Ale jen mezi současnými společníky, nikomu jinému klub zatím prodávat nebudeme.“

Začátek s plynem.

Nový šéf představenstva 1.FC Brno má za sebou poměrně pestrou minulost. Tvrdí o sobě, že podnikal již za dob Milouše Jakeše, na povolení MNV prý opravoval auta a prodával na ně náhradní díly. Po listopadové revoluci začal obchodovat s barvami, plasty, chemikáliemi i pohonnými hmotami. Jeho firmy se také zabývají výstavbou čerpacích stanic a prodejem dřevovláknitých desek, společnost Balador je lokálním zástupcem španělské firmy Finsa.
Zároveň se Sehnal vydal také na politickou dráhu - v roce 1990 byl kooptován do Federálního shromáždění, v té době také začal pracovat pro zastupitelstvo Lipůvky. „Tehdy se u nás budoval plynovod a já na to dokázal od státu zajistit část prostředků a už jsem tam vydržel,“ vzpomíná brněnský rodák, který se do vesničky pár kilometrů severně od Brna přistěhoval před dvaceti lety. V Lipůvce starostuje čtvrtým rokem a zadarmo, svého platu se prý zřekl. „Ročně hospodaříme zhruba s 18 miliony, každá koruna se hodí,“ vysvětluje. Letos v létě obec otevřela nový sportovní komplex, který zahrnuje fotbalové hřiště, tenisové a volejbalové kurty, posilovnu se saunou a solárium. „Část peněz jsme získali z dotací, zbytek šel z rozpočtu obce. Máme tady poměrně vysokou daňovou výtěžnost, podařilo se nám také dobře zpeněžit určité pozemky,“ vypočítává.

Známá jména.

Jako člen ODS se postupně propracoval do její výkonné rady, zároveň je místopředsedou krajské organizace strany. Svých politických kontaktů využil i při budování statutárních orgánů 1. FC Brno, během necelého měsíce přivedl do třináctičlenného představenstva a pětičlenné dozorčí rady jedenáct politiků z regionální i celostátní úrovně. Přitom se čtyřiačtyřicetiletý Sehnal neohlížel na politickou příslušnost kolegů, mezi jmény lze nalézt zástupce všech významných politických stran včetně komunistů. Nejznámějšími osobnostmi statutárních orgánů jsou jihomoravský hejtman Stanislav Juránek a stínoví ministři Vlastimil Tlustý s Walterem Brošem. „Jsem přesvědčen, že fotbal je fenomén současné doby, stejně jako třeba kultura. Přizvali jsme proto do klubu veřejně činné osoby, aby se stal transparentním jak pro fanoušky, tak pro případné obchodní partnery,“ řekl sehnal týdeníku EURO.
V podobném duchu se vyjadřuje i krajský zastupitel Václav Božek. „Sport, a vrcholový fotbal obzvlášť, je zásadním bodem brněnského života i celého kraje. Svou přítomnost v dozorčí radě chápu jako možnost účinně dohlížet nad efektivním nakládáním s prostředky veřejné podpory,“ tvrdí Božek. Jeho kolega, radní Jihomoravského kraje Milan Venclík, chápe svou roli v klubu v částečně odlišné rovině: „Je třeba si čestně říci, že s největší pravděpodobností jsme byli přizváni, abychom svými jmény a kontakty udělali tento klub zajímavý i pro určité investory.“ Jako příklad spolupráce s orgány firmy uvádí Sehnal činnost ředitele krajského úřadu Jiřího Crhy: „Fotbalový klub je v podstatě příspěvková organizace jako hejtmanství, pan Crha má v tomto směru obrovské zkušenosti.“

Smělé cíle.

První a hlavní prioritou Sehnala v brněnském klubu je stabilizace po ekonomické stránce. „Když to řeknu kulantně, tak předcházející majitel nebyl schopen dál udržet klub finančně. Brzy mohlo dojít k výprodeji mužstva, o nějakém rozvoji nemohla být řeč,“ tvrdí. Současné hodnotu portfolia hráčů brněnského klubu odhaduje na 200 milionů korun. Ze své pozice chce „jihomoravský Berlusconi“ také přesvědčit brněnské politiky o přestavbě stadionu Za Lužánkami. Ten je v současné době v majetku města a rozhoduje se o jeho demolici a výstavbě nového stánku, či generální rekonstrukci. „Kompletní přestavba by stála maximálně 600 milionů,“ je přesvědčen a dodává: „Nebavme se o pátém místě v ligové tabulce, musíme se měřit se Spartou. K tomu je velkokapacitní stadion potřeba.“
Ředitel 1.FC Brno Vladimír Krejčí nechce svého nového šéfa zatím hodnotit, věří však, že Sehnal a jeho partneři mají schopnosti 1.FC Brno rozvíjet. „Je to člověk, který disponuje velmi kvalitními komunikačními schopnostmi a zároveň má silné zázemí svých přátel jak z oblasti hospodářské, tak i politické. Umí dát dohromady proudy různorodých skupin a lidí,“ řekl Krejčí týdeníku EURO. Fakt, že by ve fotbalovém podnikání neuspěl, si Sehnal nepřipouští. „Všechny firmy, které vlastním, jsou profitabilní. Na fotbal se dívám jako na kterýkoli jiný byznys, pokud by se nám firmu nepodařilo během tří až čtyř let dostat do zisku, byl by to neúspěch,“ tvrdí.

Stranický mix
(Politici ve statutárních orgánech 1.FC Brno)

Představenstvo

CIF24

  • Vlastimil Tlustý (ODS) - šéf poslaneckého klubu ODS, místopředseda rozpočtového výboru, stínový ministr financí
  • Stanislav Juránek (KDU-ČSL) - hejtman Jihomoravského kraje
  • Walter Bartoš (ODS) - poslanec, předseda parlamentního výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu a tělovýchovu, stínový ministr školství, člen výkonné rady ODS
  • Milan Venclík (ODS) - krajský radní, předseda krajské rady ODS, člen výkonné rady ODS
  • Radomír Jonáš (ODS) - člen Rady města Brna
  • Vlastimil Sehnal (ODS) - místopředseda krajské rady ODS, člen výkonné rady ODS
  • Jiří Crha (ODS) - ředitel krajského úřadu Jihomoravského kraje

Dozorčí rada

  • Ladislav Býček (KSČM) - krajský zastupitel, poslanec, člen podvýboru pro tělovýchovu
  • Richard Svoboda (ODS) - náměstek primátora Brna, krajský zastupitel
  • Vlastimil Ostrý (US-DEU) - poslanec, člen rozpočtového výboru
  • Václav Božek (ČSSD) - krajský zastupitel
  • Dana Filipi (ODS) - členka Rady města Brna

  • Našli jste v článku chybu?