Menu Zavřít

Jinačí energie

23. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Německo

WT100

PRAHA (črk, WISE CZ) - Firmy, které se v Německu zabývají obnovitelnými zdroji energie, zveřejnily investiční plány ve výši 200 miliard eur do roku 2020. Částka patnáctkrát převyšuje chystané investice do nových uhelných elektráren. “Podmínkou tohoto rozvoje ovšem je, že zůstane zachován dosavadní systém podpory,” připomněl Johannes Lackmann, prezident Spolkové federace obnovitelných zdrojů. Přitom vyvrátil námitku, že tato energie bude dražší než z klasických zdrojů: “Ve skutečnosti je to právě naopak. Obnovitelné zdroje budou v dlouhodobém výhledu lacinější než současná paliva, jejichž zásoby se tenčí.” Lackmann poukázal na lipskou burzu s elektřinou, kde dnes jedna kilowatthodina základního výkonu stojí o 70 procent více než před rokem. Podpora vyplácená výrobcům z obnovitelných zdrojů přitom ve stejném období meziročně klesla o 2,5 procenta.
V roce 2005 investovalo Německo do nových obnovitelných zdrojů energie téměř devět miliard eur, roku 2010 by roční investice měla překročit dvanáct miliard a po roce 2015 se předpokládá zvýšení ročního přírůstku investic na čtrnáct miliard eur. Cílem je, aby obnovitelné zdroje v roce 2020 pokryly nejméně dvacet procent spotřeby energie. Celková suma odhadovaných investic zahrnuje více než pět tisíc firem, které v dané oblasti v Německu podnikají.
Lackmann je přesvědčen, že se Německu rostoucí investice do tohoto odvětví vyplatí, protože umožní snížit nákladné a nespolehlivé dovozy energie ze zahraničí. Náklady na dovoz ropy, plynu, uhlí a uranu do Německa každoročně rostou a přesahují 50 miliard eur. „Kdyby už teď nemělo Německo obnovitelné zdroje, zaplatilo by za dovoz energií o tři miliardy eur víc,“ dodal Lackmann.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).