Menu Zavřít

Jiskřička naděje

21. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Bytová družstva

WT100

PRAHA (jef) - Více než třetina bytových družstev v Praze by měla do městské pokladny odvést 1,051 miliardy korun za nákup obecních pozemků pod družstevními domy. Kdyby však stavební firma, kterou kdysi řídilo město, plnila řádně smlouvy, nemusela dnes družstva platit nic.
Vlastnictví k pozemkům, na kterých před rokem 1990 družstva stavěla své bytové domy, měla podle smluv s družstvy vyřídit Výstavba hlavního města Prahy (VHMP), někdejší stavební organizace řízená magistrátem. Od vykoupení od původních majitelů až po zajištění smlouvy o trvalém užívání. Takové pozemky podle novely zákona O vlastnictví bytů 72/94 z roku 2000 přešly bezplatně do majetku vlastníků domů.
V případě téměř poloviny družstev VHMP nezařídila, smlouvu nedodržela, zanikla a k odpovědnosti už ji ani nikoho jiného povolat nelze. Pozemky, na něž nebylo zřízeno právo trvalého užívání, tak přešly bezplatně ze státu na obec. Hlavní město je nyní družstvům nabízí za ceny podle cenové mapy, to jest 700 až 4000 korun za čtvereční metr. Družstva s tím většinou nesouhlasí a nabízejí ceny výrazně nižší, kolem 200 korun za metr. „Snažíme se vysvětlit radním, že se nedomáháme ničeho, co bychom bývali neměli získat,“ říká František Sojka, místopředseda Rady Svazu českomoravských bytových družstev.
„I v případě privatizace jsme pozemky pod domy prodávali za ceny podle cenové mapy a nevztahovaly se na ně slevy. A stejně jako při privatizaci jsme i družstvům nabídli deset let splácení ceny pozemku,“ hájí postoj obce radní Zdeněk Kovářík (ODS), člen komise Rady hlavního města Prahy pro převod věcí z majetku státu, využívaných pro obecně prospěšné účely.
Po právní stránce se zdá být situace v Praze patová. Určité východisko však v lednu naznačil okresní soud v Mladé Boleslavi. Stavební bytové družstvo Benátky nad Jizerou podalo žalobu, podle níž sporné pozemky vůbec ze státu na obec neměly být převedeny. Soud žalobci vyhověl. Benátčanům tedy kyne naděje, že se pozemky vrátí do vlastnictví státu a ten je v souladu s příslušným zákonem převede vlastníkům domů bezúplatně.

  • Našli jste v článku chybu?