Menu Zavřít

Jistota jen na první pohled

29. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Firma vstoupila na burzu, čelí však riziku konfliktu s legislativou Spojených států

Podíváte-li se na finanční informace o gigantické on-line herně PartyGaming, pochopíte, proč je tolik lidí přesvědčeno, že počáteční veřejná nabídka akcií (IPO) této firmy musí být nezbytně monstrózní. Firma se sídlem na Gibraltaru v loňském roce při tržbách ve výši 602 miliony dolarů dosáhla zisku 350 milionů dolarů. Tuto sumu vydělala na malých poplatcích za hraní pokeru, binga a dalších her po internetu. Finanční ústavy, které společnost na londýnskou burzu uvádějí, včetně investiční banky Dresdner Kleinwort Wasserstein, tvrdí, že firma by si měla „nahrabat“ 500 milionů dolarů zisku letos a 660 milionů příští rok. „Je to tiskárna na peníze,“ dal se slyšet David Menlow, vědecký pracovník z Millburnu v New Jersey, pracující pro IPOFinancial.com.
Při hlubším pohledu pod povrch však vyjdou najevo ohromná rizika, kterým společnost čelí, stejně jako například amatérský hráč pokeru Texas Hold´Em. Dvousetstránkový informační prospekt obsahuje informace o neobvyklých právních hrozbách. Ta hlavní vyplývá ze skutečnosti, že 87 procent tržeb pochází od zákazníků ze Spojených států, přičemž strýček Sam považuje hazardní hry na internetu za nelegální. Dokument upozorňuje na to, že podle názoru tamního ministerstva spravedlnosti „firmy, které obyvatelům Spojených států nabízejí hraní hazardních her po internetu, porušují federální zákony“ a že v důsledku opatření, která úřady Spojených států podniknou, by „investoři mohli přijít o všechny investované prostředky či jejich podstatnou část“. V žádném případě nejde jen o formální právnický jazyk. Jistý představitel systému spravedlnosti a soudnictví minulý týden svěřil časopisu BusinessWeek, že usiluje o uplatnění agresivnějších technik, pomocí kterých by bylo možné tomuto vzkvétajícímu byznysu čelit. Může jít například o vytlačení prostředníků, kteří hraní na internetu umožňují, nebo zatýkání vedoucích pracovníků firem vlastnících internetové stránky s hazardními hrami v případě, že vstoupí na půdu Spojených států. „Musíme pokračovat v hledání nových, průkopnických metod vyšetřování a soudního stíhání,“ uvádí tento zdroj. Podobná rizika jsou přesto zatím příliš malá, aby dokázala investory odstrašit. Jak tvrdí britský tisk, Dresdner Kleinwort Wasserstein dvacátého druhého června oznámil, že všechny akcie uvedené na trh v rámci počáteční nabídky akcí firmy PartyGaming byly upsány. Firma hodlá své akcie prodat za dva dolary až dva dolary a třicet centů, a tak výměnou za 20,6 procenta vlastního jmění získat 1,8 až dvě miliardy dolarů. Celková tržní hodnota akcií společnosti by tak dosáhla osmi až 9,3 miliardy dolarů a její IPO je největší nabídkou na londýnské burze od roku 2001. Obchodování akcií firmy bylo zahájeno 27. června.

WT100

Pozlacená Parasolová.

Jackpot získají velcí akcionáři PartyGaming. Firma sama z výnosu z nabídky neobdrží nic, kdežto čtyři hlavní vlastníci dostanou většinu vybrané hotovosti. Anurag Dikshit, největší akcionář, který drží 31,6 procenta akcií, je třiatřicetiletý absolvent Indian Institute of Technology. Společnosti pomohl vybudovat její software. Dalšími velkými akcionáři jsou Ruth Parasolová, občanka Spojených států a bývalá podnikatelka v oblasti pornografie na internetu, která v roce 1997 firmu založila, a její manžel Russ DeLeon. Generálním ředitelem je Richard Segal, který dříve vedl britský filmový řetězec Odeon Ltd. PartyGaming situaci odmítá komentovat. Jedním z důvodů, proč investoři firmě PartyGaming dávají svou důvěru, může být její úspěšná manažerská historie. Když v roce 2002 banky ve Spojených státech pod tlakem generálního prokurátora státu New York Eliota Spitzera začaly odmítat transakce z internetových hazardních her, tržby mnoha podobných firem začaly klesat. Společnost PartyGaming však tento tvrdý krok obešla zavedením vlastního platebního systému fungujícího on-line. Podobně jako v případě PayPalu si zákazník v systému zřídí vlastní on-line peněženku, do které může převádět prostředky ze svého bankovního účtu. Peněženku pak může použít, kdykoli má chuť si zahrát. Vedení PartyGaming inovovalo ještě jinými způsoby. V roce 2002 založilo pobočku v Hyderabadu v Indii, která má na starost zákaznické služby a technické systémy. V pobočce pracuje 85 procent z 1100 zaměstnanců firmy. V loňském roce pobočka k hrubému zisku firmy přispěla 62 procenty. Podobná čísla jsou důvodem, proč lze nabídku PartyGaming jen stěží ignorovat. Přesto pro investory zůstává faktem, že sázka na ni představuje velké riziko.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?