Menu Zavřít

JIŽ JEDENÁCT OBVINĚNÝCH

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

F o n d y     T r e n d     a     M e r c i a

V případu vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia byly z trestného činu zpronevěry obviněny další čtyři osoby. Celkem je tak v tomto případu stíháno 11 lidí.

Obvinění, kteří jsou stíháni na svobodě, podle náměstka královéhradeckého krajského státního zástupce Vladislava Kusaly působili v různých funkcích ve společnostech ovládaných skupinou Miroslava Hálka, a podíleli se tak na páchání trestné činnosti touto skupinou.

„Bude zkoumána míra zavinění a podílu obviněných na celém záměru Hálka převést majetky z investičních fondů Mercie a Trendu na společnosti, které sám ovládal, řekl Kusala. Předmětem vyšetřování bude podle něj i určit, zda byli účastníky zločinného spolčení vytvořeného Hálkem a osobami kolem něj.

Nově obviněnými jsou po-dle Kusaly bývalý ředitel společnosti Start BD, člen představenstva Trendu, prokurista společnosti Firex a výkonný ředitel společnosti IFM, který byl současně členem představenstva Trendu.

Na sedm dříve obviněných osob státní zástupce loni v září podal obžalobu. Viní je ze spáchání trestných činů zneužití informací v obchodním styku a zpronevěry. Pokud budou soudem uznáni vinnými, hrozí jim až patnáct let vězení. Škoda, kterou těchto sedm lidí způsobilo, je vyčíslena na téměř 1,4 miliardy korun.

Ze stíhaných je nyní ve vazbě pouze Miroslav Hálek, který je považován za hlavního organizátora vytunelování obou fondů. Ty měl Hálek spolu s dalšími obžalovanými poškodit tím, že po získání kontroly nad fondy od roku 1995 do zatčení na jaře 1997 z jejich portfolií různými protiprávními machinacemi „vyvedli akcie nejcennějších firem.

EBF24

Z fondu Trend tak mimo jiné zmizely akcie obchodního domu Kotva, které nakonec skončily na účtu kyperské společnosti Forminster Enterprises. O navrácení akcií Kotvy do portfolia Trendu se nyní snaží jeho největší akcionář, společnost Czech Vallue Fund.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).