Menu Zavřít

Jižní Korea obnoví stavbu dvou jaderných reaktorů. Další už nechce

24. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Jižní Korea obnoví v co nejbližší době stavbu dvou nových jaderných reaktorů, další už ale budovat nebude. Oznámilo to jihokorejské ministerstvo energetiky. Výstavba nukleárních zařízení byla pozastavena v létě po nástupu nového prezidenta Mun Če-ina. Hlava státu kvůli obavám veřejnosti ohledně jaderné bezpečnosti zřídila téměř 500členný občanský poradní orgán a zavázala se, že se jeho názorem bude řídit. Panel nedávno dostavbu podpořil.

Ministerstvo zároveň v prohlášení dodalo, že Soul ruší plány na vybudování šesti dalších reaktorů. Je to podle něj v souladu s vládní politikou na postupné utlumování jaderné energetiky, informovala agentura Reuters.

Počet jaderných reaktorů v zemi se má do roku 2038 výrazně snížit. Jižní Korea je nyní pátým největším producentem jaderné energie na světě. V zemi je podle listu Financial Times 25 funkčních reaktorů, které pokrývají třetinu místní spotřeby.

CIF24


Korejský odklon od jádra ohrožuje firmu, která chtěla stavět reaktory v Česku

Jižní Korea se naplno otevře obchodu


Prezident Mun Če-in se během volební kampaně zavázal, že omezí jaderné a uhelné elektrárny a zasadí se za větší využívání zemního plynu a obnovitelné energie. Práce na reaktorech na jihovýchodě země byla v červenci, kdy byla přerušena, hotova ze 30 procent.

Dále čtěte:

Rosatom bude stavět reaktory s českými firmami. Spolupracuje s Aliancí české energetiky

Egypt chce rozšířit jaderný klub. Čtyři reaktory vyrostou na břehu Středozemního moře


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).