Menu Zavřít

Jižní radůstka

22. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Rušili jen stepující babička a tělocvikář

Podobných podniků jsou desítky, ba stovky. Nemají ambice být na špičkách žebříčků, nenabízejí lukulské hostiny. Jejich cílem je poměrně rychle, hlavně však slušně nasytit některé z toho množství lidí, které se denně kolem poledního vyhrne ze všech možných úřadů a firem, hladově naběhne do restaurace a zhltne svoji dávku s minimem požadavků na věci jako je atmosféra či úroveň vybavenosti.
Restaurace Mirakul nenabízí okázalý vstup, ani neláká hýřivým vývěsním štítem, neslyne kdovíjakou pověstí. Hosta přivítá malý, opravdu malý sálek se třemi čtyřmi stolky – dvojkami. Lokál se skládá ze dvou takových místnůstek. Druhá je snad ještě menší. Do jedné z nich jsem v poledne usedl a střídavě nahlížel do jídelního lístku, který mi promptně doručila sympatická, jen snad trochu moc ostýchavá servírka, a bloudil očima po vybavení a zařízení skromného lokálu. A tenhle vší pompy zcela prostý podniček začal zvolna odhalovat své zvláštní, dobře, skryté nicméně však existující kouzlo. Dřevěná, dokonale vydrhnutá podlaha jakoby přenesená z paluby historické námořní lodi, stolky s malou deskou, jednoduše prostřené ve žluté a modré, rozviklané vrzající židle, všechno vlastně téměř tak věrohodné, jako v některé z četných malých tratorií na jadranském pobřeží. Pro zvýšení autentičnosti prostoru je použito i rybářských prvků, konkrétně torz několika sítí, jimiž je doladěna nálada hospody. A aby byl dojem co nejúplnější, jednu stěnu vyzdobil jakýsi malíř – zřejmě nadšený samouk – motivem mořské zátoky s malým molem a řadou člunů k němu připoutaných. Protější zeď zdobí výjev znázorňující pobřežní vísku. I když jde o projev jen málo umělecký a celé to může působit jako snaha příliš křečovitá, je to pokus o ozvláštnění jinak strohého interiéru. A v porovnání s tristním pohledem skrze okna do úzké tmavé a umouněné staroměstské uličky lze říci, se pokus zdařil. Výběr krmě jsem celkem logicky orientoval na plody moře. Předkrm byl hotov a servírován v přijatelném čase. Slané sardinky v olivovém oleji, narovnané proužky rybího masa, lesknoucí se olejovou lázní, ležely zdánlivě chaoticky poházené po ploše talíře. Ovšem v kombinaci s půlměsíčky rajských jablíček, listů salátu a zlatavě zelenkavých loužiček to působilo jako obrázek malé výseče mořského pobřeží. Chuť tuhle představu ještě podtrhla. Až brutálně slané rybí maso – tak, jak se to patří – bylo velmi dobře ohlazeno a kupodivu cibulí. Její výrazná a panovačná chuť, ovšem s patrným náznakem jisté nasládlé stopy, báječně zahrála roli sparingpartnera soli, chaluhám a výrazně silné mořské příchuti rybiček. Srovnala celý vjem do příjemného, pikantního a důrazného, ale nijak agresivního vyznění. Kvalitní olej ještě přidal něco sametu. Předkrm mi připomněl charisma letních jadranských pláží a nabudil příjemné očekávání dalších chodů, takže jsem přestal vnímat jediný rušivý element: Stepující babička Helenka, která úpěnlivě ječíc upozorňovala na dlouhou noc, či rádoby drsňácký projev svalnatého tělocvikáře, nic se do atmosféry přístavní tratorie nehodí méně.
Po pár minutkách servírovaný hlavní akt na sebe strhl veškerou mou pozornost. Velmi prostě vyhlížející, nicméně působivá kompozice, vzbuzovala laskominy už od pohledu. Do vějíře směrem od středu srovnaná tělíčka kalamárů, růžovoučká, s hnědými proužky po ožehnutí ohněm, val vystavěný ze žlutomasých brambor a za ním houština špenátových listů jen lehce tepelně upravených. Ve vůni dominoval syrový a zemitý odér zeleniny, ovšem decentní, noblesní tón čerstvého masa, rozšířený o stopy po ohni, se nenápadně, o to však vehementněji prosadil, a vedl po chvíli celé to pole mámivých vůní. V ústech vyvolalo každé sousto malou revoluci. Jemná, čistá a živoucí chuť hlavonožců, podložená „surovými“ tóny téměř neochuceného, jen česnekem lehce forsážovaného špenátu a k tomu pevné, nerozbředlé brambory, přicházející se zdravě selským akordem, všechno vyznělo v dlouhotrvající, obsažný a velice příjemně odcházející chuťový chorál. Nechtěl jsem, ale nakonec na nevtíravé a mile přesvědčivé naléhání servírčino – mimochodem, byl to její nejodvážnější projev, po celou vypadala, že se mne bojí – jsem se nechal přemluvit a objednal si ještě dezert. Marascino se jmenoval a byly to horké višně s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Divoký a svíravý projev trpce nakyslého ovoce se kupodivu hezky snesl s hutnou, pevnou šlehačkou a trochu si nerozuměl se zmrzlinou. Šlo o produkt některé z velkých firem, trochu konvenční a podbízivý v chuťovém vybarvení. Příliš nasládlý a příliš natěžkaný, poněkud disharmonický prvek, tak se jevila přítomnost téhle „computerové“ zmrzliny v celkové skladbě dezertu. S nostalgií jsem si vybavil vozíky zmrzlinářů s řadou báječných „echt“ ovocných krémů, chladivých a chutných.
Čtyř set a padesáti sedmi korun, kterých se dožadovala obsluhující slečna, jsem oželel s lehkým srdcem, byť se to může zdát sumou nadnesenou. Nade vše očekávání příznivý dojem ze zdejší kuchyně a snaha vymanit interiér ze šedivé beznaděje mnoha podniků této třídy však její výši v mých očích bezezbytku ospravedlňuje.

Value for Money - 7 + úroveň podávaných jídel
- naprosto nevhodná volba hudby

Trattoria Mirakul Rybná 26, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 608 480 960 Otevírací doba: Po - Pá 11:00 – 23:00, So - Ne 12:00 – 23:00
Počet míst: restaurace 24
Kuchyně: středomořská
Platební karty: ne
Jídelní lístek: čeština, angličtina, španělština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, Původ nabízených vín: Česká republika, Chorvatsko, Dalmácie

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 50 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

CIF24

Výběr z jídelního lístku: Carpaccio z uzeného lososa 125 Kč
Brokolicová polévka 45 Kč
Teplostudená salátová mísa (plody moře, cibule, žampiony, bílé víno) 108 Kč Tortellini Arrabbiata (rajská omáčka, papričky)105 Kč Tagliatelle Verdi Mirakul (ančovičky, lískový oříšek, špenát, smetana) 119 Kč 200 g Zadarský kuřecí steak (cibule, slanina, olivy, rajčatová omáčka) 135 Kč Pleskavice plněná sýrem, hranolky 129 Kč Biftek Tartuffi, italské těstoviny (žampiony, tartuffi, smetana) 270 Kč 200 g Královská pražma, vařené brambory se špenátem 245 Kč 230 g Krkovice na zeleném pepři, opékané brambory 145 Kč
Palačinky s čokoládou a šlehačkou 60 Kč

Výběr z vinného lístku: Bohemia Sekt – brut 0,75 l 290 Kč 0,75 l Graševina Djakovačka vini 240 Kč
0,75 l Žlahtina Katunar 550 Kč 0,75 l Kaštelet Dalmaciavino 250 Kč
0,75 l Rose Benkovac 250 Kč 0,75 l Plavac Dingač Potomje 180 Kč 0,75 l Dingač Dingač Potomje 699 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).