Menu Zavřít

Jmenuje se Czechinvent

15. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Bývalý šéf CzechInvestu Radomil Novák zakládá technologickou agenturu

Na papíře to vypadá naprosto jednoznačně. Česko by se mělo zaměřit na inovace, aplikovaný výzkum. Tento cíl braly za svůj všechny vlády v Praze včetně té současné. Bývalý šéf CzechInvestu Radomil Novák však tvrdí, že ve skutečnosti se toho příliš neděje. Česko patří k zemím, které mají nejvíce vědců v poměru k počtu obyvatel na světě. Bádáme, ale v aplikaci výsledků výzkumu země pokulhává. To není chyba vědců, zdůrazňuje Novák. Jejich posláním je přicházet s novými myšlenkami. Pak by tu ovšem také měli být lidé, kteří vědcům ukážou, jak je možné výsledky jejich bádání komerčně využít.
Právě tato úvaha vyústila v Novákův záměr založit obecně prospěšnou společnost. Její název zní: Czechinvent, technologická agentura. Tato společnost má podpořit aplikovaný výzkum a inovace v Česku. Vynálezy a dobré nápady nemají končit v šuplíku. Radomil Novák jednal o založení agentury v minulých dnech v Praze. Přijel z Kalifornie, kde dosud působil jako šéf tamního zastoupení CzechInvestu. Předtím šéfoval celé státní agentuře, než ho vystřídal Tomáš Hruda - letos odvolaný ministrem průmyslu Martinem Římanem.

WT100

Novák versus Čermák.

Podoba názvů CzechInvest a Czechinvent, technologická agentura má samozřejmě pikantní nádech. Radomil Novák patří k ostrým kritikům Římanova postupu. Domnívá se, že ministr zcela paralyzoval CzechInvest, který se v Česku věnuje zprostředkovávání dotací z fondů Evropské unie pro české firmy a lákání zahraničních investic do tuzemska. Jak Novák říká, nejde ani tak o to, že Říman odvolal Hrudu, ale že zároveň zpochybnil dřívější práci agentury, považovanou za velmi úspěšnou. Tím také způsobil personální zemětřesení - z CzechInvestu odešlo nebo je ve výpovědní lhůtě kolem 150 lidí.
Spoluzakladateli technologické agentury Czechinvent jsou přitom i další dva bývalí manažeři CzechInvestu René Samek a Zdeněk Jana. A Radomil Novák se netají tím, že by rád zaměstnal také odcházející pracovníky CzechInvestu. Vzhledem k jejich zkušenostem by nebylo nutné investovat do školení. Novák nicméně v rozhovoru pro týdeník EURO dodal, že agentura bude potřebovat lidi se zkušenostmi přímo z aplikovaného výzkumu.
Současný šéf CzechInvestu Roman Čermák v této souvislosti zpochybnil etičnost Novákových záměrů. Jeho předchůdce si údajně takový krok může dovolit pouze proto, že CzechInvest v minulosti dělal chyby v personální oblasti. „Když jsem přišel do CzechInvestu, vedoucí divizí neměli konkurenční doložku. Proto si třeba pan Novák může po svém odchodu založit společnost, která chce působit na poli technologické agentury,“ uvedl Čermák v rozhovoru pro Českou televizi. Je však nutné dodat, že podle Novákových slov má být Czechinvent neziskovou společností.

Bez politických tlaků.

Radomil Novák se domnívá, že právě tato právní forma společnosti zajistí dva základní cíle - nebude na rozdíl od agentury typu CzechInvest pod politickým tlakem a také bude možné adekvátně zaplatit odborníky, což bývá u státní agentury problém. Vzorem je v tomto směru již existující Česká kosmická kancelář. Czechinvent hodlá využívat různé podpory a granty, provoz technologické agentury by však měl být hrazen z výdělečné činnosti. Nová společnost chce nabízet své služby českým podnikům, jež budou mít zájem o komerční využití tuzemských vynálezů a inovací. Pokud nebude možné český nápad komerčně využít přímo v tuzemsku, Czechinvent hodlá zprostředkovávat kontakty se zahraničními firmami, které by mohly mít o takový nápad zájem. Klíčový bude z tohoto pohledu americký trh. Radomil Novák je rozhodnut nadále působit v Kalifornii, kde bude moci využít svých kontaktů.
Technologická agentura by navíc měla pomoci podnikům získat prostředky z evropských fondů, které jsou určeny právě na inovace. Mohl by je případně čerpat i zahraniční investor, který se rozhodne komerčně využít český nápad, a navíc ho realizovat přímo v tuzemsku. Paradoxní je, že část těchto evropských peněz bude nadále putovat přes agenturu CzechInvest.
Novák očekává, že Czechinvent se v první fázi zaměří na oblast biotechnologií. Česko má údajně značnou šanci vybudovat významný biologický cluster. Novák již jednal o spolupráci s Mayo klinikou v Brně. Dalším z potenciálních klientů by mohl být Český protidrogový vlak. Předpokládá se, že tento projekt v sobě skrývá potenciál pro komerční využití, třeba právě ve Spojených státech.

  • Našli jste v článku chybu?