Menu Zavřít

Joj, to bude mazec!

30. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Kapitola LXXI

Offsety? Až v červnu! * Čunčí synu, vydrž! * Trocha skepse, trocha sepse * Standův outfit

Offsety? V červnu!

ODS byl nákup Gripenů vždycky podezřelý. Alespoň to tvrdili její představitelé. Mělo by se to pořádně vyšetřit, říkali. Slova jsou slova, reálná politika reálná politika… Takže co se změnilo, když je teď ODS ve vládě a má svoje lidi i na ministerstvu obrany? Týdeník EURO se už dlouho pokouší dostat k informacím o offsetových programech, který projekt Gripen doprovázejí. A údajně se při nich korumpovalo. Jenže smlouvy jsou tajné, kryté obchodním tajemstvím.
Ministerstvo obrany odolávalo našim otázkám dlouho. Nakonec přišla pozoruhodná odpověď: „Společnost Gripen International a ministerstvo obrany již všechny podstatné údaje zveřejnily… a to zejména na dvou tiskových konferencích uskutečněných v červnu 2005 a 2006. Další tisková konference proběhne pravděpodobně v červnu 2007… Zde je možné položit jakýkoli dotaz týkající se plnění offsetového programu“. To je otevřenost, to je transparentnost, to je aktuálnost! Třeba se k potřebným informacím dostanou alespoň policisté, kteří v těchto dnech podnikají na ministerstvu rozsáhlou razii. Ti do června nejspíš čekat nebudou.

Čunčí synu, vydrž!

Neustupuj, neodstupuj, vydrž! Vydržels už dost, přece se nevzdáš! Copak jsi sám, kdo dělá republice ostudu? Poučuješ snad svět o léčbě globálního oteplování volným trhem? Prodal jsi snad zadarmo kasárna Jiřího z Poděbrad? Podmazával jsi snad druhé kvůli gripenům? Nakupoval jsi snad o půlnoci pozemky na úřadě? Najímal jsi snad na čisté ruce největší gaunery? Mluvíš snad jako nacistické hovado? Vida, kolik toho máš ještě před sebou. A co víc, lidovci ti dodají energii, vždy když budeš umdlévat, vždy tě podrží. Na partajní standardy jsi opravdu začátečník, troškař a vlastně úplné neviňátko.

EBF24

Trocha skepse, trocha sepse

Roztomilé je nadšené výskání nad odchodem dalšího prezidenta Husáka. Končí prý dlouhodobý, osmiletý volný pád policie do morálních hlubin, propastí a bažin. Skončilo temné období, jásá svazácký chvalozpěv. A co trubadúr očekává? Že se policie ihned naplní lidmi novými, motivovanými a neúplatnými (poznávací znamení: čisté ruce, chladná hlava, horoucí srdce). A už se hledá náčelník, který je neochvějně dovede k výšinám podobným slavným dobám Helbigů, Čermáků, Walisů, Kožených, lehkých topných olejů, rumových afér a podobně, kdy nemožné bylo skutkem a moře bylo po kotníky.
Pré budou mít lidé, kteří budou oplývat asertivitou a přesvědčovací schopností o svých morálně volních vlastnostech - i když koloběžku byste si k nim už na první pohled neschovali. Lze předpokládat, že budou vybíráni podle motivačního testu, jehož první otázkou bude: „Peníze jsou až na jakém místě?“ Joj, to bude mazec!
Že by náznakem „nových podmínek pro práci policie“ bylo pouze kázeňské potrestání policistů, kteří dali člověku sraženému na přechodu (kým?) podepsat, že si zranění přivodil sám? Možná, že to je nový přístup, jak „nekriminalizovat“ policisty - reakce na kubiciózní nářek slyšený v parlamentu. Takže hoši, dělejte si, co chcete, nikdo už na vás nemá gebír. A za co tedy asi bylo to kázeňské potrestání oněch dopraváků? Kdyby byli potrestáni za to, co se zdá, že opravdu udělali, museli by být propuštěni. Pouze kázeňsky tedy byli potrestáni asi proto, že to falšování zfušovali a teď je všichni normální lidé mají za grázly, tak aby se to naučili a propříště - ve svérázném souladu se služební přísahou - lépe chránili pověst policie.

Standův outfit

Jako styl překvapivých kontrastů popsal svou 15. couture kolekci podzim zima 2007/2008 Osmany Laffita, módní návrhář kubánského původu, který působí v Česku již téměř dvacet let. Na velkolepou akci do Clam-Gallasova paláce v centru Prahy zavítalo v polovině března na dvě stě padesát hostů. Přehlídku si nenechala ujít například zpěvačka Eva Pilarová, televizní moderátorka Štěpánka Duchková či princezna Rola Al-Ghrairová ze Saudské Arábie. Žádná z přítomných celebrit, která využila příležitosti ukázat svoji večerní róbu, však nepřitáhla tolik pozornosti objektivů, jako bývalý premiér Stanislav Gross.
Důvodem nebyla skutečnost, že ho místo manželky Šárky doprovázela neznámá brunetka. Zájem vyvolal především Grossův outfit. Na večerní společenskou akci zavítal v obleku v barvě nádražácké modře a v kotníkových zimních botách. Prezentované modely Grosse pravděpodobně zaujaly, neboť si v průběhu přehlídky podupával do rytmu doprovodné hudby. Na mole převládala černá a decentní odstíny šedé, zlaté a hnědé, které návrhář zkombinoval s burgundskou červení. Kde se tedy inspiroval Gross, který zahrál vedle vystrojených hostů překvapivým kontrastem?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).