Menu Zavřít

Josef Němý: Akcie CME čeká propad

13. 3. 2014
Autor: CME

Zajímavé pohyby letos na pražské burze předvádí akcie CME. Za první dva měsíce cena spadla o 28 procent, pak během jediného dne vyletěla o více než 60 procent. Důvodem bylo oznámené refinancování úvěru za pomoci největšího akcionáře Time Warner.

Investoři však odhalili, že oznámené transakce přinesou i rozředění podílů menšinových akcionářů a během března akcie oslabily již o 17 procent. Pokles podle našeho názoru zdaleka nekončí. Jedním z důvodů skokového posílení byl fakt, že akcie nyní obsahují práva na nákup speciálních dluhopisů a warrantů. Hodnotu tohoto práva odhadujeme na přibližně 1 dolar na akcii CME (přes čtvrtinu současné ceny).

Rozhodným dnem je 21. březen; jakmile se pak akcie CME začnou obchodovat bez těchto práv, čekáme výrazný pokles. Kdo chce zmíněná práva využít, musí do CME investovat další prostředky. Například vlastník tisíce akcií CME má právo koupit dluhopisy splatné v roce 2017 v objemu 1600 dolarů a zároveň dostane warranty, které jej za dva až čtyři roky oprávní k nákupu 338 nových akcií CME po jednom dolaru za kus.

Taková investice se nám zdá hodně riziková. Nové dluhopisy sice ponesou 15procentní kupon, ten ovšem nebude pravidelně vyplácen, ale bude o něj navyšována nominální hodnota dluhopisu. Obří zadlužení CME však vzbuzuje pochybnosti, zda bude firma v roce 2017 schopna splnit své závazky. Kdo již do CME investovat nechce, udělá lépe, když nyní akcie prodá a po vypršení práv za sníženou cenu opět dokoupí.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

MMF24

CME v Česku propadly výnosy o třicet procent. Ztrátu i tak snížila o polovinu

Ztráta majitele Novy vzrostla třináctkrát

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).