Menu Zavřít

Jourová je místopředsedkyní Evropské komise. Dostane na starost dodržování hodnot EU

10. 9. 2019
Autor: čtk

Česká eurokomisařka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise (EK). V novém týmu Ursuly von der Leyenové bude mít na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. Podle budoucí předsedkyně EK není pochyb o profesionalitě a nezávislosti české komisařky. Jourová označila nominaci za velkou čest. Premiér Andrej Babiš považuje za velký úspěch, že má Česko poprvé významný post místopředsedy EK.

Komise bude mít osm místopředsedů, mezi nimiž bude i dosavadní místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska, který se bude starat o vztahy mezi unijními institucemi. Nejdůležitější posty výkonných místopředsedů obsadí Nizozemec Frans Timmermans, Dánka Margrethe Vestagerová a Lotyš Valdis Dombrovskis.

„Bylo mou prioritou získat takto vlivný vysoký post pro Českou republiku. Jedná se o prestižní pozici s vysokým vlivem v Bruselu, důležitý a koncepční post,“ uvedl Babiš. Předseda vlády to považuje za ocenění pro Česko i Jourovou.

Dříve předseda vlády hovořil jako o cíli pro Česko o ekonomickém portfoliu. Zmínil se například o vnitřním trhu či mezinárodním obchodu. „Portfolio pro posílení demokracie je pro nás velkou ctí a vyznamenáním. Je to pro mě výrazem uznání, že Česko a dříve Československo má v oblasti demokracie a lidských práv skvělou historii, založenou už Tomášem Garriguem Masarykem, na kterou může paní Jourová navázat. Uznání, že jsme si demokracii v roce 1989 znovu vybojovali a že je pro nás mimořádně cenná, protože víme, co to znamená, ji ztratit,“ dodal předseda vlády.

Považujete Věru Jourovou za vhodnou kandidátku Česka do Evropské komise?

Česká zástupkyně se bude podle své nastávající šéfky zasazovat o posilování demokracie v členských zemích a společně s komisařem pro spravedlnost Didierem Reyndersem z Belgie dohlížet na dodržování vlády práva a kvalitu právního státu. Měla by se rovněž snažit o větší transparentnost legislativních procesů v EU či dbát o nezávislost žurnalistiky a svobodu a pluralitu médií.

„Není žádných pochyb o kompetentnosti a nezávislosti Věry Jourové,“ odpověděla von der Leyenová na opakované otázky evropských novinářů. Ti naráželi na spojení české komisařky s Andrejem Babišem, třeba v souvislosti s českou mediální scénou či s auditními zprávami o možném střetu zájmů při čerpání unijních fondů.

Německá politička zdůraznila, že Jourová předvedla „excelentní práci“ už v nynější komisi, kde má na starosti ochranu spotřebitelů a spravedlnost. Pro dohled nad dodržováním principů demokracie a vlády práva je podle ní skvělou volbou.


Esej: Návrat středoevropských démonů

 ilustrační foto


„Dnešní nominace na místopředsedkyni Evropské komise je pro mě velká čest. Je to poprvé, kdy má Česko takto vysoký post,“ uvedla Jourová v první reakci. Zároveň dodala, že jako místopředsedkyně bude mít možnost mimo své hlavní kompetence „zasahovat do průřezových témat a ovlivňovat také ekonomická rozhodnutí“. Nyní se hodlá soustředit na slyšení v Evropském parlamentu, který musí komisaře na jejich nových postech potvrdit.

Von der Leyenová zdůraznila, že se při sestavování komise snažila nejen o vyvážený počet mužů a žen, ale i o regionální rovnováhu. Celkem čtyři místopředsednická křesla proto obsadí politici z postkomunistických zemí, mezi nimiž je kromě Dombrovskise, Jourové a Šefčoviče i Chorvatka Dubravka Šuicaová, náplní jejíž práce bude demokracie a demografie.

Místopředsedou bude i Španěl Josep Borrell, který bude novým šéfem unijní diplomacie. Osmé místopředsednické křeslo připadne někdejšímu mluvčímu komise, Řekovi Margaritisi Schinasovi, který se bude starat o ochranu evropského způsobu života, do této oblasti patří třeba otázky migrace či bezpečnostní unie.

Podle von der Leyenové budou zásadními prioritami EK směřování k ekologicky odpovědnější EU, ekonomika prospěšná pro obyvatele a přizpůsobení unie digitálnímu věku. První téma bude mít na starosti Timmermans, druhé Dombrovskis a třetí Vestagerová.

Fiala: Portfolio Jourové nemá reálný vliv, Babiš obelhal veřejnost
Nové portfolio Věry Jourové v EK nemá žádný reálný vliv, uvedl předseda ODS Petr Fiala. Premiér Andrej Babiš podle něj obelhal veřejnost, když říkal, že se vyjednávání vyvíjejí dobře. „Jde o výraznou porážku autority předsedy vlády, který je hlavním politickým vyjednavačem v zásadních politických otázkách v Evropské unii,“ poznamenal šéf ODS.

„Je docela absurdní, že na dodržování hodnot EU a transparentnosti bude dohlížet země, jejíž premiér je obviněn mimo jiné z toho, že hodnoty EU nedodržuje. Možná je to takové drobné, docela vtipné popíchnutí českého premiéra. Ale co to určitě není? Silné ekonomické portfolio. Reálně se ukazuje, jak slabý je Andrej Babiš i na mezinárodním poli,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Předseda KSČM Vojtěch Filip rozhodnutí označil za krok proti zájmům České republiky. Portfolio podle něj znamená obrovský tlak na Česko, aby se rozhádalo se zeměmi visegrádské čtyřky.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vidí výběr „za nepříliš šťastný“ vzhledem k tomu, že Jourová pochází z hnutí ANO premiéra Babiše, který čelí otázkám ohledně střetu zájmů, a byla kvůli tomu už v minulosti kritizována. „Z pohledu České republiky a portfolia lze rozhodnutí hodnotit jako selhání ve vyjednávání. Nicméně premiér z toho může benefitovat,“ uvedl.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila je post místopředsedkyně oceněním Jourové za její práci při prvním mandátu v EK, nepřináší ale výraznější pravomoci a silnější politickou pozici. Získané portfolio je podle něj důležité, ale zároveň je politickým debaklem Babiše, který sliboval ekonomické portfolio. Česko ho nezískalo kvůli Babišovým problémům s čerpáním evropských dotací, uvedl Pospíšil.

Dále čtěte:

Babiš navrhl Jourovou do budoucí Evropské komise, chce pro ni získat ekonomické portfolio

Kdo je nová šéfka Bruselu? Žena, která za sebou v německé armádě nechala minové pole

Výborná zpráva i pohrdání voliči. Nominace von der Leyenové vzbudila v Česku rozporuplné reakce

CIF24

Babiš škrtá rozpočet na předsednictví EU. Výdaje chce snížit na 1,3 miliardy korun

Jourová má v Evropské komisi zájem o digitální agendu, vnitřní trh nebo obchod

  • Našli jste v článku chybu?