Menu Zavřít

Jsme menší zvíře. Nový šéf Expobank se snaží dostat banku ze ztráty

8. 9. 2018
Autor: Martin Pinkas

Ruská banka Expobank se jako jeden z mála komerčních bankovních domů v Česku dostala do ztráty. Nový šéf se nepříznivý vývoj snaží otočit.

Kromě českých poboček dvou obřích čínských bank Bank of China a ICBC dokázala v prostředí silného ekonomického růstu na tuzemském trhu prodělat už jen ruská Expobank.

Za loňský rok skončila banka ve ztrátě 71 milionů korun. „Zaznamenali jsme několik nesplacených půjček a selhání při plnění ze záruky. Největší byly u jedné velké strojírenské skupiny. A pak jsme měli ještě několik menších defaultů,“ řekl týdeníku Euro šéf Expobanky třiačtyřicetiletý Ilja Mitelman, který vedení převzal v listopadu loňského roku.

Podle informací týdeníku Euro banka doplatila hlavně na úvěry, které poskytla vítkovické strojírenské skupině Jana Světlíka, konkrétně firmě Vítkovice Power Engineering.

České i cizí posily

Mitelman nicméně doufá, že éra špatných dluhů už skončila, třebaže nejistota ohledně úvěrového portfolia ještě v bance panuje. „Velmi rád bych řekl, že skončila, ale nemůžu to tvrdit s jistotou. Nicméně zpřísnili jsme náš přístup a snad se to už nebude opakovat,“ říká opatrně. S 71milionovou ztrátou si banka každopádně poradí. Jako velký polštář jí slouží vlastní kapitál, který na konci loňského roku přesahoval tři miliardy korun, takže mohla akcionářům letos v červnu vyplatit i dividendu 364 milionů korun. Banka má přitom stále nadprůměrnou kapitálovou přiměřenost přes 22 procent, což je vysoce nad minimálním osmiprocentním požadavkem České národní banky.

Situaci banky se kromě Mitelmana, který čtyři roky šéfoval bance Expobank v Lotyšsku, pokouší obrátit i dva nováčci v představenstvu a dozorčí radě. Nový člen představenstva Sridhar Cadambi přišel z Royal Bank of Scotland, ve které přes dvacet let šéfoval provozním operacím ve střední a východní Evropě. Do dozorčí rady pak zamířil někdejší centrální bankéř Lubomír Lízal, který má bance pomoci hlavně v komunikaci s regulátorem. „Je velmi důležité být zpraven o názorech, jaké by na různé problémy centrální banka mohla mít, a podle toho se řídit,“ myslí si Mitelman.

 Zisk Expobank

Konzultace s centrálním bankéřem se bance určitě hodily, když s ČNB probírala své nekvalitní úvěry a to, jak bude situaci řešit. Nový šéf však nyní chce problémovou éru hodit za hlavu a udělat z Expobanky moderní digitální finanční ústav, kde budou všechny služby pro retailové klienty digitalizovány. Které nové produkty však banka v Česku nabídne, Mitelman nechtěl říct s tím, že jsou v testovací fázi.

Nicméně samotná digitalizace by bance v tvrdé tuzemské konkurenci nemusela stačit. Masivní investice do digitalizace provádějí všechny velké banky, přičemž mají mnohem víc zdrojů. „Naší výhodou je velikost, flexibilita, jsme prostě menší zvíře. Představte si malé auto. Když šlápnete na brzdu, zastaví mnohem rychleji než velké,“ představuje svou vizi. Jinými slovy, když se malá banka dostane do problémů, může z nich také rychleji vybřednout.

Očištěná a globální

Investovat se zatím chystá nižší desítky milionů korun a nedostatek zdrojů hodlá překonat strategickým partnerstvím. Už v současnosti spolupracuje například s privátní bankou J&T Bank, k níž mají přibýt i další. „Možná to bude znít příliš ambiciózně, ale snažíme se v tomto ohledu uvažovat globálně,“ dodává Mitelman.

Nový trend už se pozitivně projevil. Očištěná banka za první půlrok letošního roku podle Mitelmana vydělala přes 50 milionů korun. Nejsilnější je Expobank v korporátním byznysu, kde má několik tisícovek klientů. Překvapivě jen velmi malá část v jednotkách procent je ruskojazyčná. Když od německé banky LBBW koupil banku v roce 2014 ruský finančník Igor Kim za něco málo přes dvě miliardy korun, převzal také retailové portfolio úvěrů a hypoték, které tvořilo asi 40 tisíc klientů.

Svéráz ruských investic. V Česku neuspěly ani skupiny Lukoil a Gazprom

 Ruský kapitál v Česku - ilustrační foto

Dále čtěte:

Na návštěvě u jednorožce. Můžeme být větší než řada bank, říká zakladatel Revolutu

Ruská Sberbank omezí své aktivity v Evropě. Český trh zůstává významný pro akcionáře

CIF24

Banky fandí spotřebě. Úvěry pro domácnosti dál zlevňují

Banky budou muset poskytovat údaje českým i mezinárodním úřadům


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).