Menu Zavřít

JSME NA ÚROVNI ROZVOJOVÝCH ZEMÍ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

V l a d i m í r     M r á z

Česká a Moravskoslezská Kooperativa se ve spolupráci se svým hlavním akcionářem Wiener Städtische rozhodly sloučit. O fúzi se rozhodlo před měsícem a měla by být dokončena nejpozději do konce příštího roku. „Příští rok bychom měli předepsat pojistné za 7,5 až osm miliard korun, říká Vladimír Mráz, šéf České Kooperativy a prezident České asociace pojišťoven.

Jaký je váš cíl v postavení na trhu?

Vždycky je cílem být první. V střednědobém horizontu půjde o to udržet a zvedat náš podíl na trhu. Až bude povinné ručení liberalizováno, půjde o rozdělení trhu skokem, možná bude pořadí pojišťoven promícháno.

Jste silní v pojištění průmyslu, ale výsledky ze životního pojištění nejsou v poměru k celkovému přijatému pojistnému moc slavné…

Soustředíme se také více na životní pojištění, má totiž obrovský potenciál, přes-tože je zatím občany podceňováno. Zatím probíhá celá řada jednání o tom, že by mohlo být daňově zvýhodněné, našli jsme odezvu na ministerstvu financí a práce a sociálních věcí, hledáme podporu v Parlamentu. Daňové zvýhodnění by se nemělo týkat jenom penzijních fondů. Jedni by neměli být zvýhodňováni oproti druhým. Pojištění je víc než spoření narozdíl od penzijního připojištění. Soubor nástrojů k motivaci občana by měl být ucelený. V tuzemsku je jen sedmadvacet procent přijatého pojistného rezervotvorné, nejpozději do deseti let by to mělo vzrůst na polovinu. Zatím jsme na úrovni rozvojových zemí.

Lze na tuzemském trhu očekávat další fúze?

I malé ústavy mohou dobře fungovat, za první republiky zde působily stovky pojišťoven. Obzvlášť pokud se úzce specializují. Jinak pro řadu pojišťoven by měla být prvořadá otázka finanční síly. Pojišťování je dlouhodobý obchod, musíte mít dostatek kapitálu po dostatečně dlouhou dobu. V připravované novele zákona jsou dány minimální limity výše základního jmění pro jednotlivé druhy pojištění a je koncipována tak, aby se mohlo pojišťovně, která funguje špatně, říci dost.

Je tuzemský trh již co do počtu ústavů nasycen?

Většina subjektů by si to přála, bohužel skutečnost je jiná. Ještě celá řada velkých evropských pojišťoven tu není, například francouzské, a budou se snažit k nám vstoupit. Na to není nikdy pozdě, otázka je, s jakou silou a strategickým záměrem. Pojištění je služba a potřeba této služby nebyla ještě zdaleka vyčerpána.

Jak se díváte na postavení České asociace pojišťoven?

To je velmi užitečná instituce, která se musí snažit hledat koncenzus v otázkách, které ovlivňují pojistný trh.

Má nekomerční charakter a její aktivity v oblasti public relations, školení, kodexu etiky jsou nesporné. Zároveň se v poslední době snaží zesílit legislativní přínos.

Neměla by Česká asociace pojišťoven sdružovat jen důvěryhodné ústavy?

Asociace se snaží hrát stejnou roli jako další evropské asociace. Vylučovat někoho jí nepřísluší.

Připadá vám rozumné oddělovat u již existujících pojišťoven životní pojištění od neživotního tak, jak to obsahuje novela zákona?

Zatím v Evropě existují dvě tendence. První zastává názor, že ty ústavy, které jsou univerzální, takto ponechat a oddělovat již jen nové subjekty.

CIF24

Druhá, řekl bych německá, prosazuje důsledně oddělit životní pojištění od neživotního i ve stávajících pojišťovnách. Direktivy Evropské unie dosud jednoznačně neřekly, jak to bude. Já si myslím, že násilně rozdělovat například Českou pojišťovnu nelze.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).