Menu Zavřít

JUNEK O MÍSTO NEPŘIŠEL

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C h e m a p o l     G r o u p

Očekávaný střet šéfa Chemapolu Václava Junka se skupinou okolo společnosti Sezooz a opavského podnikatele Radima Masného (více o Masném na str. 42), která získala kontrolní balík akcií firmy, se na valné hromadě minulý pátek nekonal. Naopak, majoritní akcionáři s Junkem zřejmě počítají.

Generální ředitel společnosti Sezooz Roman Zubík potvrdil, že s Junkem jednají a jednat budou. „Pro nás není v čele Chemapolu nepřijatelný a zatím nevidíme důvod s ním nespolupracovat, prohlásil. Sezooz v současné chvíli vlastní čtrnáct procent akcií, čtyřiatřicet procent je na účtu brokerské společnosti IMC a o zbývajících procentech do majority se zatím ví pouze to, že je skupina kontroluje. Kdo v ní kromě Sezoozu a Masného figuruje však zatím není jasné. Podle Zubíka do ní v žádném případě nepatří bývalý ministr Mečiarovy vlády a bývalý šéf Slovenského plynárenského priemyslu Ján Ducký, jak se spekulovalo (EURO 8/98). To ostatně tvrdí i sám Ducký (viz str. 20). „Jde o skupinu, v níž jsou pouze čeští podnikatelé. SPP s tím nemá nic společného, zdůraznil Zubík. Dodal, že s Duckým sice spolupracuje, ale na jiných obchodech.

Zubík tvrdí, že peníze na nákup akcií získal výhradně z vlastních zdrojů a nepotřeboval ani úvěr. Přestože situace v Chemapolu není růžová, byl nákup akcií podle Zubíka výhodný: „Všichni za Chemapolem vidí jen minusová čísla. Je to ale významná firma a má šanci se vzpamatovat. Zubík se nebojí ani toho, že by věřitelské banky poslaly firmu do konkursu. Tvrdí, že takto by své peníze zpět nedostaly.

Noví vlastníci vidí šanci i v tom, že stát bude muset Chemapolu pomoci. První krok udělal tím, že minulý týden převzal jeho rizikové úvěry z České spořitelny. Pomoci by mohli i zástupci dvou nejsilnějších politických stran. V představenstvu společnosti se mají objevit jak bývalý výkonný místopředseda ODS Petr Čermák, tak i poradce nynějšího premiéra Miroslav Šlouf. O těchto změnách bude vedení firmy rozhodovat v lednu.

CIF24

Junek na valné hromadě svolané kvůli předlužení firmy přednesl svůj návrh řešení: navýšit základní jmění a v dalších dnech jednat s ministerstvy průmyslu a financí o účasti ve vládních revitalizačních programech. S bankami by se zase měla dohodnout kapitalizace pohledávek. Debatovat se bude také o případném spojení některých společností firmy Chemapol Group s Unipetrolem.

Proti tomuto plánu sice noví vlastníci neprotestovali, Zubík s ním ale souhlasí jen částečně. Navýšení kapitálu odmítá a úvahy o Unipetrolu považuje za předčasné. „Navýšení by nic neřešilo, spojování s Unipetrolem není otázka dneška, ani příštích měsíců, prohlásil. Dodal, že navíc ani s Unipetrolem, ani s bankami o podobných transakcích nejednal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).