Menu Zavřít

Junkerův slib splněn. Spojené státy se staly největším dodavatelem sojových bobů do EU

20. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy nahradily Brazílii jako hlavního dodavatele sojových bobů do Evropské unie. Výrazné zvýšení evropského dovozu americké sóji bylo jedním z bodů červencové dohody, jejímž cílem bylo odvrátit obchodní válku.

Za 12 týdnů do poloviny září se sojové boby z USA podílely na dovozu 52 procenty, přičemž meziročně se jejich import zvýšil o 133 procent na 1,47 milionu tun. Sóju Evropa potřebuje v množství vyšším, než dokáže vyprodukovat, především v zemědělské výrobě, zejména k výkrmu kuřat, prasat i skotu. Ročně doveze na 35 milionů tun této komodity. Vyplývá to ze statistik EU, z nichž čerpala agentura Reuters.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v červenci slíbil Bílému domu, že Evropané budou v USA kupovat více sóji v rámci kroků k odvrácení hrozících cel na dodávky automobilů z EU do USA. Juncker rozhodl, že vývoj dovozu sóji z USA se bude sledovat každé dva měsíce.

Změny dovozních trendů jsou ale do značné míry výsledkem cenových pohybů na světovém trhu, podotýká agentura Reuters. Čína v červnu v rámci odvetných opatření vůči USA prakticky zastavila dovoz jejich sóji a evropským zemědělcům tím poskytla stimul, aby na nákup levnější americké sóji přešli.

Přečtěte si analýzu Ilony Švihlíkové:

MMF24

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump

Dále čtěte:

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Trump pohrozil EU 20procentním clem na dovoz aut

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).