Menu Zavřít

JUNKŮV SOK SPÁCHAL SEBEVRAŽDU

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C h e m a p o l     G r o u p

Rakouský manažer s českými předky Hugo Michael Sekyra (57), povolaný před časem vést ozdravění chemického koncernu Chemapol Group a 8. října po konfliktu s jeho šéfem Václavem Junkem propuštěný, spáchal minulý čtvrtek večer ve svém vídeňském bytě sebevraždu. Zastřelil se krátce po návratu z Prahy, kde jednal se členy správní rady společnosti Chemapol Group. Podle svědků si ani nevybalil věci z kufru. Sekyra se zabil legálně drženou loveckou zbraní a nenechal údajně žádný dopis na rozloučenou, policie však zatím jeho zoufalý čin přičítá finančním potížím, do kterých prý v poslední době zabředl. Sekyra však nepůsobil dojmem člověka, který přemýšlí o ukončení svého života. Podle jeho nedávného vyjádření pro rakouský týdeník Format totiž byl odhodlán jít do konfliktu s Junkem a dokázat svoji pravdu. „Můj boj s Chemapolem teprve začne. Měl jsem konflikt se zájmovou skupinou kolem pana Junka, protože jsem odmítl podvést jiné akcionáře, řekl Sekyra doslova. Podle něj Junek a jeho skupina chtěli z podniku přelít jinam půl miliardy šilinků ke škodě bank a drobných akcionářů.

ebf - tip - debata

Sekyru našla minulý pátek ráno v tratolišti krve v jeho pracovně uklízečka, která přišla jako obvykle touto dobou do bytu, umístěného v exkluzivní lokalitě poblíž Vídeňské burzy. Rakouská policie pátrá po motivech činu. Šéf vyšetřovacího týmu Max Edelbacher se zatím nechal slyšet, že „na 99,99 procenta jde o sebevraždu .

Sekyra získal v Rakousku pověst úspěšného managera poté, co stát převzal některé zkrachované soukromé podniky. V roce 1986 po krachu ocelářského gigantu VOEST Alpine jmenoval tehdejší ministr pro zestátněné podniky Rudolf Streicher Sekyru do čela správního orgánu ÖIAG, který tyto firmy spravoval a po jejich sanaci opět prodával. Sekyra se zde plně osvědčil a od roku 1990 byl jmenován do čela podniku Austrian Industries, který spravoval firmy ponechané ve státních rukou. Z této funkce odešel v roce 1993 a působil ve správních radách některých rakouských firem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).