Základní potraviny českého původu mají na pultech tuzemských obchodů významné zastoupení a u některých druhů jejich podíl činí více než 90 procent. Vyplývá to z průzkumu, který pro Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) provedla Vysoká škola ekonomická v Praze.
Foto: archív Profit
Novinářům to dnes řekl prezident SOCR Zdeněk Juračka, podle kterého podíl některých základních potravin tuzemského původu v maloobchodních sítích činí i více než 90 procent. Zemědělci už tak optimisticky situaci na trhu nehodnotí a oponují, že dovozy potravin do Česka vzrostly po vstupu země do Evropské unie až několikanásobně. Průzkum byl podle Juračky proveden v prosinci v pěti obchodních řetězcích. Zaměřen byl na pět druhů základních potravin. “Dohodli jsme se, že obchodní řetězce odhalí své prodeje zboží, které má původ v České republice,“ uvedl Juračka, podle kterého tak obchodníci chtějí vyvrátit tvrzení, že preferují zahraniční potraviny.
Z průzkumu podle Juračky například vyplývá, že mléko tuzemského původu se na celkových tržbách v závislosti na tučnosti podílí v rozmezí od 90 procent do 100 procent. Naopak máslo českého původu se podílí na tržbách necelými 47 procenty a zbytek připadá na zahraniční máslo.
Téměř 100 procent kuřat a kuřecích dílů chlazených vzduchem podle průzkumu pochází z Česka a v případě mražených celých kuřat se česká kuřata podílejí na tržbách 98 procenty. U mražených kuřecích dílů má domácí produkce podíl na celkových tržbách 83 procent. Vejce českého původu se podílejí na tržbách 35 procenty, vejce zahraničního původu 37 procenty a vejce označená nápisem „Vyrobeno v EU“ mají podíl 28 procent.
Do průzkumu zatím nebylo zařazeno například vepřové maso, protože určení původu je podle Juračky komplikovanější a metodiku VŠE na něj zatím nebylo možné uplatnit. Vepřové maso patří mezi citlivé komodity. Loni se do Česka dovezlo 177.000 tun vepřového masa, což je zhruba 40 procent spotřeby. Pokud se podle zemědělců částečně nevyrovnají podmínky českých chovatelů s těmi z Evropské unie, klesne letos soběstačnost Česka u vepřového masa pod 50 procent.
Detailní informace o výsledcích průzkumu SOCR poskytl ministerstvu zemědělství, přičemž další podobné průzkumy obchodníci připravují. „Výsledky takových šetření by měly přispět k realistickému pohledu na často zcela nepodloženou kritiku českého obchodu z údajného upřednostňování prodeje výrobků z dovozu,“ podotkl Juračka.
Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby dovozy potravin do Česka v posledních letech výrazně rostou. Dováží se například stále více mléčných výrobků či masa. Import vepřového od roku 2003 do loňska vzrostl více než šestkrát na téměř 180.000 tun a dále se zvyšuje. Více než polovina ze zhruba 40 kilogramů vepřového masa, které obyvatel ČR ročně sní, bude tak letos podle Veleby pocházet z dovozu.
Veleba upozornil, že do země se dováží také stále více másla, sýrů a tvarohů. Zatímco rok před vstupem ČR do EU dosáhly dovozy másla 5000 tun, loni to bylo více než čtyřnásobné množství. Zvyšování dovozů potravin vede podle Veleby k omezování jejich tuzemské výroby a tím k pokračujícímu útlumu zemědělské produkce.
Rostoucí podíl zahraničních výrobků na českém trhu se zemědělcům a potravinářům nelíbí. V poslední době proto zahájili všemožné aktivity, jejichž pomocí chtějí tento stav zvrátit. Veleba odhaduje, že do tří až pěti let by v důsledku různých propagačních kampaní mohl vzrůst podíl českých výrobků až o deset procent.