Menu Zavřít

K urnám

25. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Jaguar

PRAHA (tpk) - V továrně Jaguaru v Coventry jsou tento týden volby. Zaměstnanci závodu v Browns Lane v pondělí svými hlasy rozhodnou, zda jako reakci na nedávné kroky managementu zvolí stávku. Továrna by totiž kvůli snižování nákladů luxusní značky koncernu Ford měla být uzavřena a její výroba přesunuta do Birminghamu. Vedení Jaguaru o tomto kroku, který znamená propuštění 1150 lidí, rozhodlo v září. Předminulý týden však pracovníky znejistilo prohlášení výkonného ředitele Joe Greenwella, že Jaguar za letošní rok vykáže ztrátu ve výši stovek milionů dolarů. Do černých čísel by se měl dostat až v roce 2007.
Vedení na připravovanou akci odborů odpovědělo vzápětí prohlášením, v němž se uvádí: „Doufáme, že si zaměstnanci stávku jako řešení nezvolí. Není to v zájmu značky, pracovníků ani našich zákazníků. Stávka by pouze komplikovala restrukturalizaci.“ Propouštění a přesun výroby Ford považuje za klíčové při řešení problémů značky. V budoucnu hodlá Jaguar kromě toho vyrábět méně automobilů a chce se více koncentrovat na kvalitu a ziskovost, jak uvedl Greenwell. Se zástupci odborů se má management na jednání setkat tento pátek 3. prosince.
Ford koupil Jaguar v roce 1989 za 1,6 miliardy liber a později jej začlenil do své skupiny luxusních značek Premier Automotive Group. Přestože přišel s radikálními změnami (uvedl do jaguarů poprvé v historii dieselové motory či nabídl variantu kombi), které měly podpořit přísun nových zákazníků, nestalo se tak. Na ztrátách se nejvýrazněji podepsal propad prodejů luxusních vozů ve Spojených státech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).