Menu Zavřít

K založení s.r.o. má stačit koruna místo 200 000 Kč

28. 1. 2016
Autor: Euro.cz

Jediná koruna má od roku 2012 stačit na založení společnosti s ručením omezeným. Předpokládá to návrh nového zákona o obchodních korporacích, který má nahradit dosavadní obchodní zákoník. Návrh v pondělí schválila vláda, do sněmovny však půjde až po předčasných volbách.

Podle dosavadní úpravy musí společnost s ručením omezeným vytvořit základní kapitál alespoň 200 000 korun a ten do pěti let splatit. „Tím má být garantována ochrana věřitelů. Fakticky však obchodní zákoník společnost nenutil, aby takovouto hotovost udržovala nebo aby měla majetek v této hodnotě. Základní kapitál se tak změnil v pouhou účetní položku, která má pro ochranu věřitelů pramalý význam,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, proč snížení navrhl. Vzorem je podle něj například francouzská či německá úprava.

Pryč s formalitami

„Jde o sice viditelnou, ale prakticky bezvýznamnou změnu,“ říká Pospíšil. Věřitelé společnosti by oproti dosavadnímu stavu neměli prodělat i díky novým ustanovením ohledně správy majetku a odpovědnosti jednatelů. „Společnost nebude smět poskytnout žádné plnění, pokud by si tím způsobila úpadek. Věřitelům se tak dostane bezpečnější ochrany, při které není spoléháno na fiktivní částku v účetnictví, ale stojí se na reálném stavu majetku společnosti,“ dodává.

Čtěte: Jak založit s.r.o.? Cena, postup, podmínky

Nejde o jediné zjednodušení, týkající se společností s ručením omezeným. Podle Pospíšila jsme dosud byli jednou z mála zemí v Evropské unii, kde pro ně platila podobně přísná pravidla jako pro akciové společnosti. „Výsledkem nebyla bezpečnější regulace, ale regulace zatěžující soukromý život, a navíc složitá,“ říká.

Cílem je co nejsnazší „život společnosti“, zejména volnější možnost společníků nakládat se svými podíly a jejich určením. Pospíšil ujišťuje, že uvolnění není bezbřehé a nezmenší práva věřitelů či spotřebitelů.

CIF24

Konec obchodního zákoníku

Nový zákon o obchodních korporacích (zvaný též obchodní zákon) má od začátku roku 2012 nahradit dosavadní obchodní zákoník. Zdaleka ale nejde jen o jiný název.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).