Menu Zavřít

Kácení dotační džungle

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

evropské fondy

Zní to jako prostý úkol. Za sedm let rozdat a utratit 700 miliard korun. Česká republika má ale s tímto úkolem zjevně velké potíže. Ještě více než dosud se to ukázalo minulý týden, kdy se v novinách objevily poplašné zprávy typu: „Brusel zastavil Česku dotace.“ To samozřejmě není pravda. Evropští úředníci ale český systém rozdělování bruselských penězovodů kritizují natolik, že se ministerstvo pro místní rozvoj pro jistotu rozhodlo přestat žádat o vyplacení dotací, a to až do června.
„Na příjemce toto opatření dopad nemá, projekty běží dál a Česká republika tím neztrácí žádnou alokaci,“ uklidňovalo ministerstvo v oficiálním prohlášení. I to je pravda. Projekty totiž proplácí nejprve stát a až po té na ně sám získává prostředky z EU. Představa o obcích a firmách, které ze dne na den přijdou o přislíbené miliony až miliardy, je tak zatím lichá. Není ale pochyb, že jde o vážnou věc. Svědčí o tom politické přestřelky mezi vládou a opozicí, i uvnitř samotné vlády (například mezi premiérem Nečasem a ministrem financí Kalouskem). Podle oficiální verze Bruselu vadí především špatný systém kontroly udělených dotací. Řešení? Zatímco doteď prováděly audity jednotlivých operačních programů příslušné resorty, nyní by se měla tato funkce sjednotit pod ministerstvem financí. Není těžké přijít na to, co EU vadí doopravdy. Netransparentní a nevýhodné veřejné zakázky vedly za poslední roky od jedné dotační blamáže ke druhé. Pro příklad nemusíme jít daleko. Nedávno se Praha musela definitivně rozloučit s nadějemi na miliardovou dotaci na čističku odpadních vod, protože smlouva s provozovatelskou společností Veolia byla proti pravidlům Bruselu.
Nový systém auditu evropských dotací by měl začít fungovat od začátku roku 2013 a teprve v následujících týdnech se ukáže, zda se v Evropské komisi s navrženým řešením spokojí, či zda k zastavení dotací nakonec doopravdy dojde. Do Prahy tento týden zavítá evropský komisař pro regionální záležitosti Johannes Hahn, aby mu ministři vysvětlili, jak se zdejší dotační džungle rázem promění v plodný ovocný sad.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).