Menu Zavřít

KALENDÁRIUM VNITROPOLITICKÉ

20. 9. 2001
Autor: Euro.cz

LEDEN:

6. 1. Vedení KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU se v Praze zabývala politickou situací - ČSSD a ODS byly vyzvány k jednání o vytvoření většinové vlády.

14. 1. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček oznámil, že komunisté vzdáva jí boj proti vstupu České republiky do NATO.

18. 1. Na Pražském hradě se sešel prezident republiky Václav Havel s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem k debatě o bourání společenských a politických zdí. Havel poprvé veřej ně uznal opoziční smlouvu mezi ODS a ČSSD.

21. 1. Spekulace o chystaném odvolání ministra zdravotnictví Ivana Davida odvrátil premiér Zeman tvrzením, že nemá v úmyslu ministra vyměnit.

26. 1. Důvěra občanů v prezidenta poprvé v historii České republiky klesla pod padesát procent.

27. 1. Vláda s okamžitou platností odvolala z funkce ředitele BIS Karla Vulterina. Podle kabinetu se Vulterin dopustil vážných profesn ích pochybení.

29. 1. Česká republika obdržela dopis generálního tajemníka NATO Javiera Solany, jímž byla oficiálně pozvána k tomu, aby přistoupila k Severoatlantickému paktu.

ÚNOR:

2. 2. Prezident Václav Havel se na bilanční tiskové konferenci svěřil, že je nespokojen s tím, jak se mu dařilo ovlivňovat události v České republice.

5. 2. Evropská komise dala na vědomí, že v nadcházejících měsících čeká od Čes ké republiky značné zákonodárné úsilí, má-li být listopadová zpráva o pokroku pozitivnější než loňská.

20. 2. Republikové shromáždění Unie svobody hodnotilo v Nymburce první rok existence strany. Předsedou byl opět zvolen Jan Ruml. Shromážděn í se usneslo, že unie nebude spolupracovat s ČSSD. Hostem jednání byl i předseda ODS Václav Klaus. Unionisty vybídl, aby zvážili spolupráci obou stran.

BŘEZEN:

2. 3. Prezident Václav Havel vyjádřil obavy, že by Česká republika mohla být vyřazena z první vlny přijímání nových členů do Evropské unie. Ministr zahraničí Kavan obavy odmítl, předseda Poslanecké sněmovny Klaus je označil za téměř poplaš nou zprávu.

4. 3. Poradkyně ministra financí Barbora Snopková rezignovala na funkci kvůli trestnímu stíhání v souvislosti s krachem mělnické firmy Liberta. V kauze se poprvé objevilo také jméno ministra financí Iva Svobody.

6. 3. Předs edové ČSSD, Unie svobody, KDU-ČSL a ODA v Lánech diskutovali s prezidentem o problémech republiky. Shodli se, že jejich názory na příčiny a řešení ekonomické krize se liší.

12. 3. Česká republika se oficiálně stala členem NATO. O čtyři dny později byla před hlavním vchodem do sídla politického ústředí NATO v Bruselu vztyčena česká vlajka.

DUBEN:

9. 4. V Praze začal 29. sjezd ČSSD. Delegáti se vyslovili pro prohloubení opoziční smlouvy s ODS a podpořili postoj vlády k balkánskému konfliktu. Předsedou strany byl zvolen Miloš Zeman. Šéf sociálnědemokratických poslanců S tanislav Gross obdržel druhý den rokování balík se zaříznutou slepicí a ultimátum, aby se vzdal aktivní účasti v politice.

19. 4. Šéf televize Nova Vladimír Železný byl odvolán z funkce jednatele generálního ředitele ČNTS. Toto rozhodnut í bylo zdůvodněno tím, že překračoval pravomoci a prováděl činnosti, které směřovaly proti TV Nova.

19. 4. Česká republika ukončila jednání o třech kapitolách legislativy EU. Uzavřena nebyla kapitola „průmyslová politika , protože vláda nepos kytla jednacímu týmu Evropské komise dokument o průmyslové strategii.

23. 4. Česká republika předala Evropské komisi koncepční dokumenty vztahující se ke kapitolám průmyslová politika a ochrana spotřebitelů.

30. 4. Ropákem roku se stal ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

KVĚTEN:

5. 5. Ostrá kritika Bruselu, že tempo příprav České republiky na integraci do EU je pomalé, přinutila premiéra jednat s odpovědnými ministry.

17. 5. Vláda schválila aktualizovanou verzi Národního programu přípravy ČR na členství v E vropské unii.

17. 5. Volební preference ČSSD poklesly na nejnižší hodnotu od voleb v roce 1996, hlas by jí odevzdalo 18,8 procenta voličů.

19. 5. Česká republika zahájila jednání o dalších čtyřech kapitolách legislativy EU - hospodářské soutěži, vnějších ekonomických vztazích, celní unii a právu obchodních společností.

20. 5. Sněmovna se začala zabývat zp rávou vlády o stavu společnosti, premiér Zeman přitom prohlásil, že propad české ekonomiky se podaří ještě letos zastavit.

27. 5. Premiér opět odmítl dohady o změnách v kabinetu. Úvahy o možném nahrazení vicepremiéra Egona Lánského označil za nesmyslné.

28. 5. Česká republika předala v Bruselu poziční dokumenty k jednání o přistoupení k EU v oblasti dopravy, sociální politiky a hospodářské a měnové unie.

29. 5. V Českých Budějovicích začal dvoudenní volební sjezd KDU-ČSL. Novým předsedou se stal Jan Kasal.

ČERVEN:

1. 6. Poslanecká sněmovna na návrh místopředsedy Parlamentu Ivana Langra (ODS) vyslovila zásadní nespokojenost s dosavadní činností ministra zdravotnictví Davida.

2. 6. V noci na 2. června zemřel senátor Václav Benda (ODS), který patřil mezi nejvýraznější osobnosti desetiletí po listopadu 1989.

3. 6. Předseda KSČM Grebeníček zatratil soc iální demokraty i jejich vládu a zahájil přípravu komunistických kádrů na ministerská křesla.

4. 6. Nástupcem Vladimíra Železného v čele firmy zajišťující chod televize Nova se stal dosavadní šéf zpravodajství Jan Vávra.

5. 6. Spor mez i majiteli ČNTS a majoritním vlastníkem CET 21 Železným vyvrcholil zásahem do vysílání. Pořad Volejte řediteli, kde měl vystoupit Jan Vávra, byl přerušen oznámením, že jde o pirátský pořad vysílaný bez svolení CET 21.

9. 6. Poslanecká sněmovn a vyzvala vládu, aby svou další nečinností nepřispívala k prohlubování problémů země.

9. 6. Prezident Havel po schůzce s premiérem vyjádřil obavy o tempo přibližování českého právního řádu k normám EU. Havel naznačil, že cestou k urychlení by mohla být změna menšinového kabinetu na sebevědomou vládu většinovou.

16. 6. Vláda jmenovala novým ředitelem BIS dosavadního šéfa Vojenského obranného zpravodajství Jiřího Růžka.

19. 6. Čelní představitelé ČSSD přiznali, že jejich strana plní některé předvolební sliby pomalu.

22. 6. Česká republika uzavřela s EU jednání o koncepci průmyslové politiky. Ukončila tak předběžně jednání o osmi kapitolách z patnácti zatím nastolených.

ČERVENEC:

2. 7. Poslanecká sněmovna při hodnocení roční činnosti vlády přes nesouhlas ODS konstatovala, že kabinet ČSSD neprospívá České republice.

9. 7. Předsedové ODS a ČSSD se při hodnocení roku trvání opoziční smlouvy shodli, že pakt zaručuj e politickou stabilitu země.

13. 7. Česká republika odevzdala Bruselu poziční dokumenty ke kapitolám energetika, volný pohyb služeb a životní prostředí.

14. 7. Roční působení vlády rozebíral premiér Zeman s prezidentem republiky. Oznámil př itom, že chystá v kabinetu personální změny.

20. 7. Na žádost premiéra odvolal prezident Havel ministra financí Iva Svobodu. Na jeho místo jmenoval místopředsedu vlády pro ekonomiku Pavla Mertlíka.

22. 7. Vznikla iniciativa Impuls 99. Přihlásily se k ní převážně osobnosti kulturního a veřejného života.

SRPEN:

5. 8. CET 21 zahájila z barrandovských garáží vysílání vlastního programu TV NOVA.

11. 8. ČNTS začala šířit své zpravodajství přes internet.

23. 8. Hlavní akcionář americké společnosti CME Ronald Lauder zahájil kvůli sporům o TV No va mezinárodní arbitrážní řízení proti ČR.

31. 8. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odmítla zahájit řízení o odnětí licence na vysílání televize Nova.

ZÁŘÍ:

8. 9. V Annonci vyšel inzerát vydavatele Josefa Kudláčka, v němž nabídl za odstranění předsedy ODS Václava Klause pět milionů korun.

9. 9. ČNTS ukončila činnost, propustila 215 zaměstnanců a přestala vysílat zpravodajství na inte rnetu.

13. 9. Česká republika a Evropská komise dokončily společný dokument, který stanoví budoucí hospodářské kroky ČR.

18. 9. Vilu předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause vykradl v noci neznámý pachatel.

28. 9. Předsedové KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU ve svatováclavské dohodě zakotvili předvolební a povolební spolupráci čtyřkoalice.

30. 9. Ratifikační listinu k Evropské sociální chartě podepsal prezident Václav Havel. Dokument představuje základní pojetí standardů uplatňovaných v zemích Evropské unie.

ŘÍJEN:

8. 9. Grémium ODS vyzvalo sociální demokracii k jednání podle článku deset opoziční smlouvy.

9. 10. Celostátní konference ODA potvrdila ve funkci předsedy strany Daniela Kroupu.

13. 10. K politickým jednáním o budoucí podobě v lády a politickém uspořádání se sešly špičky ČSSD a ODS. Setkání nepřineslo žádný konkrétní výsledek.

13. 10. Evropská komise oficiálně zveřejnila svoji zprávu o pokroku přibližování země k Evropské unii. Hodnocení bylo velmi kritické.

15. 10. Grémium ODS se usneslo, že jediným řešením současné politické situace je supervelká koalice všech parlamentních stran bez komunistů. K vypovězení opoziční smlouvy se ODS nevyslovila.

19. 10. Čtyřkoalice odmítla jednat o většinové vl ádě s ODS a ČSSD a rozhodla se až do příštích parlamentních voleb zůstat v opozici.

21. 10. Poprvé od pádu komunistického režimu se KSČM dostala na první místo volebních preferencích, volilo by ji 23 procent občanů.

22. 10. Schůzka předsedů ODS a Unie svobody Klause a Rumla o vytvoření duhové koalice skončila neúspěchem.

26. 10. Poslankyně Marie Machatá vystoupila z Unie svobody, posléze se stala členkou ČSNS.

28. 10. Prezident republiky se setkal s p remiérem Zemanem. Hovořili především o politické situaci a přibližování země k EU. Premiér oznámil, že místopředseda Egon Lánský odejde z vlády.

LISTOPAD:

2. 11. Čtyřkoalice chce odvolat vládu, a předsedové Unie svobody a KDU-ČSL proto zahájili v Parlamentu patřičné kroky. Poslanci ODS odmítli připojit své podpisy na archy požadující demisi kabinetu.

12. 11. Česká republika zač ala s EU jednat o dalších čtyřech kapitolách legislativy - energetice, dopravě, daních a volném pohybu služeb.

17. 11. Bývalí studentští aktivisté ve výzvě Děkujeme, odejděte vyzvali Václava Klause a Miloše Zemana k rezignaci.

22. 11. Bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux prohrál boj s leukémií a zemřel v americkém Seattlu na následky zápalu plic. Z nemocničního lůžka vzkázal: „Nebrečte, usmívejte se! V září se Lux na americké klinice podrobil transplan taci kostní dřeně, lékaři bezprostřední stav po zákroku označili za velmi dobrý. Jeho stav se nečekaně zhoršil 7. listopadu, kdy propukl zápal plic.

23. 11. Ústecké zastupitelstvo se rozhodlo zbourat zeď v Matiční ulici, kterou nechalo postavit 13. října. Plot, jenž odděloval romské a neromské obyvatele, byl rozebrán o den později.

23. 11. Policie zatkla bývalého ministra financí Iva Svobodu a jeho někdejší spolupracovnici Barboru Snopkovou. Soud na ně následně uvalil vazbu.

PROSINEC:

1. 12. Prezident přijal demisi vicepremiéra pro zahraniční a bezpečnostní politiku Egona Lánského.

1. 12. Předseda Unie svobody Jan Ruml rezignoval na vedení strany.

3. 12. Desetitisíce lidí v řadě měst po celé republice demonstrovaly za odchod současných politiků.

4. 12. V Liberci začal dvoudenní kongres ODS. Předsedou strany byl opět zvolen Václav Klaus, opoziční smlouva zůstala v platnosti, vede ní strany bylo pověřeno, aby dál vyjednávalo o supervelké koalici.

4. 12. Ve Žďáru nad Sázavou začal sjezd KSČM. Staronovým předsedou komunistů se stal Miroslav Grebeníček.

WT100

9. 12. Ministr zdravotnictví Ivan David, jehož odchodu se dlouhé týdny domáhali poslanci a zdravotnická veřejnost, podal demisi.

10. 12. Předseda ODS vyzval premiéra v otevřeném dopise, aby si přestal namlouvat, že menšinový kabinet může dělat většinovou politiku. Zeman dopis označil za nebezpečný krok k vypovězení opoziční smlouvy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).